Přestože mnoho uživatelů dychtivě čeká na levnější modely desktopových grafických karet nové generace, zdá se, že AMD momentálně mělo zcela jiné starosti. Anebo mu uniklo něco, co se (ještě) objevit nemělo. Zničehonic totiž byla na čínském tržišti Goofish spatřena zbrusu nová karta, která je určená pro ty nejméně náročné uživatele.

Model se nazývá Radeon RX 6300 a spekulovalo se o něm už koncem loňského května. Jeho hlavními lákadly není výkon, jako tomu bývá u dnešních vlajkových modelů, ale převážně cena a opravdu nízká spotřeba, jež dosahuje úrovně, kterou lze spatřit u mid-range nebo low-end notebookových procesorů.

Na celé situaci je zajímavé to, že k dispozici nejsou žádná oficiální data. Chybí jak specifikace, tak i jakékoliv informace od partnerů, kteří jednotlivé modely vyrábí. Některým nadšencům se ale povedlo dohrabat až ke specifikacím. Pokud vás tedy výše umístěný obrázek nepřesvědčil o tom, že se skutečně jedná o model pro uživatele, kteří si jej koupí s myšlenkou „je lepší něco než nic“, parametry jako takové už by mohly.

Radeon RX 6300 tedy disponuje 2GB operační pamětí, která běží po 32bitové sběrnici rychlostí 16 Gb/s. Maximální propustnost tedy dosahuje 64 GB/s. Grafiku podle všeho pohání jádro Navi 24, které je taktováno na 1 512 MHz. Spotřeba celého zařízení pak dosahuje pouhých 32 wattů.

Na portálu Goofish je karta uvedená s cenovkou 399 jüanů, což v přepočtu představuje zhruba 1 300 korun.