Apple vydal první beta verzi iOS 15.4 a iPadOS 15.4 pro testování developery. Na rozdíl od nedávno vydané verze 15.3 přináší několik velmi zásadních novinek. Tou největší je podpora Face ID s nasazenou rouškou či brýlemi. V neposlední řadě jsme se dočkali přidání nových smajlíků a iPadOS se dočkal dlouho odkládané univerzální kontroly.

FACE ID S NASAZENOU ROUŠKOU A BRÝLEMI

Placení v obchodech pomocí iPhonu bude zas o něco snazší. V nové verzi iOS 15.4 totiž konečně budeme moci platit i když budeme mít nasazenou roušku. To doteď není možné a uživatel je nucen psát pro autorizaci svůj bezpečnostní kód. Funkce funguje tak, že pro účely ověřování detekuje oblast očí. To je funkční i s brýlemi, ale ne se slunečními. Je totiž zapotřebí, abyste koukali na iPhone. Mohu již potvrdit vlastní zkušenost, funguje to s nasazenou rouškou bez chyby a rychle.

NOVĚ PŘIDANÍ EMOJI SMAJLÍCI

V nové verzi se dočkáme i nových emoji smajlíků. Mezi ty nové patří například salutující a roztávající smajlík či smajlík s vykukujícím okem mezi prsty. Mezi nové emoji nalezneme také skluzavku, záchranný kruh, disco koule, rentgen, berle nebo kousnutí do rtu. Dohromady jde o více než 30 nových emoji smajlíků.

PŘIDÁNÍ POZNÁMKY K HESLU V KLÍČENCE

Pokud využíváte Klíčenku, tak nyní můžete přidávat poznámky k jakémukoli uloženému heslu. Na ‌iPhonu‌ a ‌iPadu‌ naleznete Klíčenku v nastavení a v sekci hesla.

Přístupový klíč k webu

Beta verze iOS 15.4 a iPadOS 15.4 přidávají novou funkci přístupového klíče. Uživatelům umožňuje přihlašovat se na weby a aplikace kompatibilní s přístupovými klíči na Macu a iPadu pomocí ‌iPhonu‌ s uloženým přístupovým klíčem. To znamená, že na webech, které umožňují ověřování pomocí Face ID nebo Touch ID, se můžete místo zadávání hesla ověřit pomocí ‌iPhonu‌.

UNIVERZÁLNÍ KONTROLA JE KONEČNĚ TU

Po několikanásobném zpoždění je Univerzální kontrola konečně tady. Tato funkce umožňuje ovládat váš Mac a iPad pomocí stejné klávesnice a myši/trackpadu a je ve výchozím nastavení povolena v beta verzích iPadOS 15.4 a macOS Monterey 12.3.

NASTAVENÍ JASU KLÁVESNICE U IPADU

V iPadOS 15.4 je k dispozici nová možnost pro úpravu jasu klávesnice. Tu lze přidat do Ovládacího centra, abyste mohli upravit jas připojené klávesnice s podsvícením.

Funguje pro Apple Magic Keyboard.