Softwarový gigant Google představil na nedávné konferenci I/O svůj první skládací telefon, který byl ještě před svým odhalením jedním z nejdiskutovanějších témat smartphonového světa. Pixel Fold, jak se zařízení nazývá, umožňuje svým uživatelům využívat jak displej o klasické velikosti, tak i rozměrnou vnitřní obrazovku, čemuž mohou přizpůsobit svou práci. Je ale možné, že se v budoucnu dočkáme i něčeho typu Google Pixel Flip.

Takzvaná véčka (nebo v angličtině clamshelly) jsou populární mezi méně náročnými uživateli/nadšenci. Skládací telefony tohoto typu využívají přesně opačný mechanismus (přeložením se z normálního telefonu stává maličké zařízení) a zpravidla bývají o něco levnější. Serveru Tom's Guide se povedlo získat zajímavé vyjádření od produktového manažera ve společnosti Google George Hwanga, které nasvědčuje tomu, že by se mezi výrobce véček mohl zařadit i Google.

„Stále se zabýváme různými typy zařízení, různými typy technologií a je to opravdu zajímavé. Rozhodně se na to zaměřujeme,“ uvedl Hwang pro portál Tom's Guide během konference I/O.

V současné době jsou ale priority Googlu někde jinde. Pixel Fold stále ještě nevyšel a vypadá to, že firma neustále pracuje na tom, aby jeho vypuštění na trh proběhlo hladce a bez jakýchkoliv zbytečných komplikací.

„Jde nám o to, že se chceme zaměřit konkrétně na tento [knižní] formát kvůli všemu, co do něj můžeme přinést, a zajistit, že dokážeme vyřešit některé klíčové uživatelské problémy, od designu po aplikace i fotoaparáty.“

„Když jsme s tím [Pixel Foldem, pozn. red.] začínali, vyzval jsem tým, aby tato zařízení nosil s sebou a ujistil se, že jde o zařízení, které chcete používat každý den, a ne jen jako luxusní doplněk,“ doplnil Hwang, čímž dává najevo, že si nepředstavuje Pixel Fold pouze jako elegantní smartphone s vysokou cenovkou, ale současně jako všestranně vhodný praktický mobil.