Když svůj AMP program Google spouštěl, sliboval rychlejší web pro mobily. Osekává stránky tak, aby se na vaše zařízení dostaly jen jejich podstatné součásti a vy téměř nepoznali rozdíl. Ačkoli AMP mohlo zrychlení znamenat, má i svou druhou stránku.

Technologie AMP je špatná pro ochranu soukromí, protože umožňuje společnosti Google ještě více sledovat uživatele (což už teď dělá hodně),“ píše na svém twitterovém účtu DuckDuckGo. Bylo tak jen otázkou času, než protokol webové prohlížeče obejdou.

Tento týden tak Brave i DuckDuckGo ohlásili své oddělené úsilí o zastavení tohoto nadměrného sledování gigantem. Program prohlížeče Brave se jmenuje „De-AMP“ a sledování bude zamezovat jak v počítačové, tak v mobilní verzi prohlížeče. Na verzi pro iOS firma pracuje.

Krátce poté, co novinku ohlásilo Brave, se přidalo i DuckDuckGo. To funkci zamezující sledování spustí na všech nových verzích prohlížeče. V dalším tweetu prohlížeč píše: Google využívá AMP k dalšímu upevnění svého monopolu a vnucuje tuto technologii vydavatelům tím, že upřednostňuje odkazy AMP ve vyhledávání a upřednostňuje reklamy Google na stránkách AMP.“

V tomto se DuckDuckGo nemýlí, Google ovládá 99 % vší trackovací a reklamní technologie na AMP stránkách, což mu do rukou dává mnohem více dat než u běžných stránek. Nejspíš už jste na nějaký AMP link narazili třeba při rozklikávání odkazu v Google News, který vás místo na cílovou stránku zavedl na její upravenou a odlehčenou verzi.

DuckDuckGo do technikálií nešlo, Brave mezi tím ale část principů novinky zveřejnil. Bude se snažit AMP odkazy přeměňovat na ty původní, aby se formátu zcela vyhnul.