Americká společnost Imperva, která se zabývá kybernetickou bezpečností, před nedávnem přišla s poměrně znepokojující zprávou. Podle nejnovějších údajů dosáhla úroveň robotů (botů) na internetu 47,4 %.

Jako boty si můžete v tomto kontextu představit programy, které automatizují úkoly a činnosti na internetu. Mohou být dobří, jako například chatboti na webových stránkách, které pomáhají zákazníkům, nebo špatné, jako například ti, kteří se stávají součástí nejrůznějších podvodů, jejichž cílem je získat citlivé informace, jako jsou hesla a platební údaje.

Zpráva zveřejněná společností Imperva uvádí, že v roce 2022 se podíl škodlivých robotů v internetovém provozu opět zvýšil, tentokrát o 2,5 procentního bodu na 30,2%. Tento trend pokračuje již po čtvrtý rok v řadě. Na druhé straně se zvýšil i podíl dobrých botů, kteří tvoří 17,3% celkového provozu.

Zpráva dále uvádí, že se zvyšuje počet pokročilých botů, což vede k tomu, že jdou stále hůř a hůř odhalit. Společnost Imperva sleduje provoz botů již od roku 2013.