Bluesky Social, nová decentralizovaná sociální síť, kterou podporuje spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Twitteru Jack Dorsey, se stala velkým hitem mezi uživateli, i přesto, že zatím není veřejně dostupná. Jak upozornil portál Engadget, tato aplikace zažívá nebývalý boom.

Vzhledem k tomu, že se aplikace stále nachází ve vývoji, využívá systém pozvánek, tudíž se nemůže přidat každý. Na globálním aukčním portálu eBay se dokonce pozvánky do této sociální sítě prodávají za několik stovek amerických dolarů. Aplikace byla stažena více než 375 000krát na zařízeních s iOS, což je ještě pozoruhodnější, když vezmeme v úvahu, že má právě kvůli „invite only“ systému zhruba 65 000 uživatelů. To znamená, že poptávka po této službě je mnohem větší než počet dostupných pozvánek.

Pokud jde o samotnou aplikaci Bluesky Social, má uživatelské rozhraní podobné Twitteru. Bluesky používá vlastní open source framework a protokol AT, což umožňuje poskytovat transparentní informace o tom, jak je aplikace vytvořena a jaké novinky se v ní vyvíjejí, a to i pro osoby mimo společnost.

Bluesky Social byl oznámen jako vedlejší projekt již v roce 2019 Jackem Dorseyem, který v té době ještě zastával funkci generálního ředitele Twitteru.

Bluesky se stává atraktivní platformou, jež by mohla fungovat jako alternativa pro Twitter. Mnohým se nelíbí, co se na sociální síti děje poté, co ji odkoupil kontroverzní multimiliardář Elon Musk, a tak častokrát hledají nová místa, která nebudou ovládána podobnými lidmi.