Exoskeletony současné doby mají od těch z filmů ještě hodně daleko, už dnes ale pomáhají. Některé s problémy s páteří a jiné zkrátka při repetitivním provádění fyzické činnosti. German Bionic ale říká, že jejich Cray X je jediným takovým zařízením, které se pohybům nositele může učit.

Jedná se v podstatě o 7kg batoh, který podporuje záda a nohy při přenosu až 30kg zátěže. Ruce nositele ale zatím nijak neřeší. Za to dokáže vyhodnotit, kdy je zátěž nadměrná a podle toho doporučit nositeli, aby se jí buď vzdal, nebo jí nesl s přestávkami.

Taková doporučení jsou užitečná díky redukci únavy zaměstnanců, u kterých je pak menší šance, že by právě kvůli ní předmět třeba upustili a způsobili materiální škody či dokonce zranění.

Stroj registruje základní pohyb, zvedanou váhu, potenciálně nebezpečné akce či faktory prostředí. Tato data pak díky svému algoritmu postavenému na strojovém učení adaptuje přímo na jednotlivé pracovníky. Ti pak data dostávají přímo na vestavěném displeji, jejich nadřízení poté mohou analyzovat, zda je některé aktivity nepřetěžují.

Produkt dále disponuje certifikací IP54 proti prachu a identifikuje se především jako preventivní zařízení, čili ne něco, co by mělo pomáhat třeba s problémy s páteří. Firma věří, že exoskeletony jednou budou nosit prakticky všichni; samozřejmě v o dost kompaktnějších a tenčích velikostech.