Začátkem roku proběhl technologický veletrh CES 2023, během nějž představila společnost TP-Link, významná pro svá síťová řešení, trojici chytrých kamer Tapo (jak jsme informovali zde). Odhaleny byly konkrétně modely C225, C500 a C325WB. U nás a na Slovensku jsou nyní oficiálně dostupné první dva zmíněné.

Pojďme si tedy udělat rekapitulaci toho, k čemu je tato dvojice kamer určená. Od sebe se liší už samotným užitím – zatímco Tapo C225 je vhodná pro zabezpečení vnitřních prostor domu, Tapo C500 je chytrá venkovní kamera. Obě však mají řadu věcí společných – třeba detekci osob, mazlíčků či aut pomocí umělé inteligence. Kamery jsou navíc schopny sledovat pohybující se subjekt a udržet jej v zorném poli. K ovládání jednotlivých funkcí přitom stačí jen chytrý telefon s nainstalovanou aplikací.

Na neobvyklou aktivitu poblíž kamer budou uživatelé upozorněni skrze pomocí alarmu. Nechybí ani možnost obousměrné komunikace, kterou lze využít nejen k zastrašení nezvaných hostů, ale například také k upozornění špatně parkujících řidičů před vjezdem do domu.

Vnitřní kameru Tapo C225 stačí umístit na kteroukoliv pevnou podložku. Záznam dokáže pořizovat v rozlišení 2K a chlubí se 360° horizontálním rozhledem. Kdybyste se báli o své soukromí, je možné čočku fyzicky zakrýt. Kamera navíc dokáže rozpoznat pláč a další emoce, což může přijít vhod rodinám s malými dětmi.

Kamera Tapo C500 slouží pro monitorování venkovního prostoru a umístit ji lze na stěnu, strop či sloup. Stupeň krytí IP65 navíc poskytuje odolnost vůči prachu a tryskající vodě. Záznamy jsou nahrávány v rozlišení FullHD a k dispozici je i noční vidění.

Vnitřní kamera Tapo C225 nese doporučenou cenovku 1 699 Kč včetně DPH, zatímco venkovní Tapo C500 je možné zakoupit od 1 499 Kč včetně DPH.