Nedávno jsme vás informovali o poklesu ceny a možném pozastavení výroby grafických karet Nvidia GeForce RTX 4070. Tento přírůstek do desktopové rodinky Ada Lovelace vyšel ani ne před dvěma týdny, ale přesto už má Nvidia přistoupit k tomuto kroku. Zřejmě nedosahovala takového úspěchu, jak bylo očekáváno. Naprosto katastroficky ještě dříve skončila RTX 4080. Proto tedy dává smysl, že se aktuálně hovoří o přívětivější ceně následující novinky od zeleného týmu.

S informacemi přichází tchajwanský zpravodajský portál DigiTimes, který je citován čínským serverem MyDrivers. Ve zprávě mělo být uvedeno, že grafická karta GeForce RTX 4060 Ti, jež by měla být oznámena a následně vypuštěna na trh již v příštím měsíci, ponese ve srovnání s předchozími produkty generace Ada Lovelace o něco přátelštější cenovku. Pro hráče a tvůrce obsahu by tak mohla být o něco atraktivnější.

Konkrétně se hovoří o tom, že RTX 4060 Ti bude stát stejně jako její předchůdkyně, ve Spojených státech by tedy měla obdržet doporučenou cenu 399 dolarů. U nás byla RTX 3060 Ti před dvěma roky vydána s cenou 11 500 Kč, a tudíž je možné, že se stejné částky dočkáme i tentokrát. Mezí ní a RTX 4070 by byla v takovém případě docela slušná mezera, jelikož nedávno představený model s čipem AD104 byl uveden za 15 699 Kč, nicméně později klesla cena nejlevnějších variant na 14 999 Kč.

RTX 4060 Ti je momentálně brána jako karta, která by mohla zaujmout mainstreamové publikum ještě více. Za svou cenu podle všeho nabídne zhruba stejný výkon jako RTX 3070 Ti. Bude však energeticky efektivnější a chybět jí nebudou vylepšená Tensor jádra s podporou DLSS 3 nebo například nová generace enkodéru NVENC. Jediným problémem možná bude 8GB operační paměť. Však určitě víte, jak jsou poslední AAA hry náročné na VRAM...

Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060 Ti má dorazit s čipem AD106, jenž disponuje 4 352 CUDA jádry. V referenčních provedeních by měl dosahovat až 2 535MHz boost frekvence a výpočetní výkon FP32 se zřejmě vyšplhá na něco kolem 22 TFLOPs. Celková spotřeba se pak má držet na 160 W.