Během posledních dní unikla řada detailů o hardwarové výbavě kapesní herní konzole ROG Ally, s níž bude ASUS konkurovat populárnímu Steam Decku od Valve. Už dlouho víme, že se dočkáme čipu od AMD, jenž využije procesorovou architekturu Zen 4 a grafické jádro postavené na RDNA 3, nicméně nyní už máme v rukou konkrétní údaje.

ASUSu unikl oficiální slajd shrnující klíčové informace o výbavě ROG Ally. Je na něm zmíněno, že handheld využije na míru vyrobený procesor ze série AMD Ryzen Z1. Jeho konkrétní specifikace sice odhaleny nebyly, nicméně o to se postaral člověk, který měl handheld v rukou a nechal jej otestovat v benchmarku Geekbench, do jehož databáze se podrobné specifikace propsaly.

Testy ukazují, že ASUS využije dvě různá APU – AMD Z1 a AMD Z1 Extreme – která se budou lišit nejen frekvencemi, ale také počtem jader a vláken nebo kapacitou cache.

Čip Z1 Extreme bude vybaven osmi procesorovými jádry využívajícími architekturu Zen 4 a 16 výpočetními vlákny. CPU bude taktováno na 3,3 GHz v základu, nicméně boost frekvence se bude moct dostat až nad hranici 5 GHz. Dočkat bychom se dále měli 16MB L3 cache a 8MB L2 cache. Co se týče integrovaného grafického jádra, tím bude Radeon 780M neboli GPU vybavené 12 výpočetními jednotkami založenými na architektuře RDNA 3 (celkově tedy můžeme očekávat 768 jader).

Kromě tohoto čipu, jenž bude patrně určen pro variantu cílenou na náročnější uživatele, bude evidentně existovat i model ROG Ally s méně výkonným čipem Z1 (bez slova Extreme na konci). Ten má o dvě procesorová jádra a zřejmě bude dosahovat nižších taktů. Stejně tak se i mírně snížila kapacita jeho L2 cache, a to o 2 MB. Jeho GPU je na tom ale výrazně hůř, vybaveno je pouze čtyřmi výpočetními jednotkami, v důsledku čehož nabídne o 66 % méně jader než Z1 Extreme.

ASUS ROG Ally bude dodávat zhruba dvojnásobný výkon oproti Steam Decku, a to za pouhé 35W hodnoty TDP. Lákat bude na displej o rozlišení 1920x1080 a 120Hz obnovovací frekvenci. Na rozdíl od Steam Decku bude využívat systém postavený na Windows 11.