Na tiskové konferenci ZenOffice, kterou pořádal technologický velikán ASUS, bylo přítomno zastoupení i z naší redakce, a tak vám přinášíme souhrn vybraných prezentovaných novinek. Společnost se tentokrát zaměřila na produkty určené profesionálům, v jejichž čele stojí notebook s mimořádně kompaktní konstrukcí a perfektním výkonem.

ZENBOOK S 13 OLED

O ZenBooku S 13 OLED jsme vás samostatně informovali již v dubnu, kdy jej ASUS poprvé představil. Jeho hlavním lákadlem je kromě OLED panelu s rozlišením 2,8K a přesnými barvami pouze 1kg hmotnost a 1cm tloušťka, která z něj dělá světově nejtenčí 13palcový notebook s OLED panelem. Pro uživatele to znamená, že je zařízení ideálním společníkem na cesty.

Dražší konfigurace ZenBooku S 13 OLED má pod kapotou výkonný procesor nové generace Intel Core i7-1355U, jenž disponuje 10 jádry a dosahuje až 5GHz frekvence. Levnější model je pak vybaven procesorem Core i5-1355U s maximálním taktem 4,6 GHz.

Levnější model se u nás prodává s doporučenou cenou 30 990 Kč, zatímco ten dražší za 35 990 Kč.

Zenwifi xd5

ZenWiFi XD5 je dvoupásmový mesh systém využívající standard Wi-Fi 6. Na rozdíl od běžných routerů se zařízení ASUS AX3000 WiFi 6, která sadu XD5 tvoří, chlubí elegantním bílým nebo černým designem a díky svému provedení nebude působit jako rušivý element snad v žádném prostředí.

Výrobce od něj slibuje rychlé, bezpečné a spolehlivé připojení, které je navíc možné rychle a snadno nastavit přes webové rozhraní či mobilní aplikaci. Pod kapotou skýtá čtyřjádrový procesor, díky němuž jsou routery schopny pracovat s rychlostí až 3 000 MB/s.

Zenscreen MB249C

Mezi kreativci cestovateli jsou stále populárnější přenosné obrazovky, které se hodí jako perfektní doplněk k notebooku. Oproti běžným monitorům totiž disponují výrazně kompaktnějším tělem. Jednou takovou je i ZenScreen MB249C, která je vybavena 24palcovým FullHD panelem technologie IPS. Součástí výbavy je integrovaný sklopný držák a držák s ramenem na stůl pak naleznete v balení. Obrazovku lze rovněž zavěsit na přepážku.

ZENSCREEN OLED MQ16AH

Pakliže byste toužili po ještě lepším obrazu, sáhnout můžete po přenosné obrazovce ZenScreen OLED MQ16AH. Ta totiž disponuje OLED panelem, který dodává věrohodnější barvy a tmavší černou. Opět pracuje s rozlišením FullHD a chlubí se 100% barevného gamutu DCI-P3. Zároveň je vybavená trojicí USB-C portů a vestavěným snímačem, který ztlumí displej, když ho nepoužíváte.

Proart RTX 4080

Výkonná grafická karta Nvidia GeForce RTX 4080, ale v kompaktnějším provedení. ProArt varianta od ASUSu je 300 mm dlouhá a využívá 2,5slotový chladič. Řadu zájemců by mohl přitáhnout i jednoduchý černý design nebo vylepšené ventilátory vhodné pro tišší chod a vyšší airflow.

Grafická karta jako taková disponuje čipem AD103, jenž přináší 9 728 CUDA jader a 2 505MHz boost frekvenci (v OC režimu ProArt varianty až 2 535 MHz). Tvůrci obsahu nebo uživatelé pracující s komplexními 3D scénami pak ocení 16GB paměť typu GDDR6X spolu s 256bitovým rozhraním sběrnice.

ExpertCenter PN52

Upřednostňujete-li minipočítač před klasickým desktopem, měli byste zvážit ExpertCenter PN52. Pod jeho kapotou naleznete procesor AMD Ryzen řady 5000H a grafiku podporující až čtveřici monitorů s rozlišením 4K. Používat ale také můžete jednu 8K obrazovku.

Po jeho těle najdete rozmístěných celkově sedm USB portů, z nichž dva jsou USB-C, nicméně nechybí ani dvojice HDMI portů a jeden konfigurovatelný port (zvolit si lze mezi dalším HDMI, DisplayPortem 1.4, COM, VGA nebo Intel 2,5GbE LAN). Navržen je i pro snadný upgrade komponent, zejména disků.