Během tiskové konference Thincredible představil tchajwanský výrobce ASUS hned několik novinek, ale tou nejzajímavější bude určitě Zenbook S 13 OLED. Přestože byste to na první pohled možná nepoznali, jedná se o světově nejtenčí notebook využívající 13palcový OLED panel.

Prvenství v tomto pomyslném žebříčku si zasluhuje díky své 1cm tloušťce, avšak za zmínku rozhodně stojí také pouhá 1kg hmotnost. Díky svému kompaktnímu provedení je tedy jako dělaný pro studenty nebo uživatele, kteří chtějí pracovat na cestách. Při výrobě navíc byly použity recyklované kovy a plasty s certifikátem FSC pro udržitelný rozvoj.

Zenbooku S 13 OLED nechybí ani výkon, který potvrzuje certifikace Intel Evo. Pod jeho kapotou najdeme v nejlepší konfiguraci procesor Intel Core i7 13. generace, tedy konkrétně model Core i7-1355U, jenž disponuje 10 jádry, 12 vlákny a dosahuje až 5GHz boost frekvence (to je na mobilní CPU opravdu slušné). O grafiku se zde stará integrované jádro Intel Iris Xe. K výkonu dále přispívá až 32GB operační paměť typu LPDDR5 a co se týče úložiště, k dispozici je 1TB PCIe 4.0 4x SSD. Uvnitř se také nachází 63Wh baterie s dlouhou výdrží.

Dalším slibným lákadlem je pak rozhodně displej. Jak už jsem zmínil, využívá panelovou technologii OLED, která oproti méně nákladné LCD nabízí větší kontrast, přesnější barvy a lepší zobrazení černé. Obrazovka o poměru stran 16:10 pracuje s rozlišením 2,8K (2880x1800 pixelů) a 60Hz obnovovací frekvencí. Nechybí jí ani certifikace Dolby Vision, Pantone Validated a VESA DisplayHDR True Black 500.

Notebook je dostupný v barvách Basalt Gray a Ponder Blue, přičemž první zmíněná využívá materiál Plasma Ceramic Aluminium, který ASUS popisuje jako exkluzivní a revoluční. Výrobce od něj slibuje vyšší odolnost proti opotřebení, ochranu proti korozi a lepší chlazení. Zenbook S 13 OLED díky němu dostává také větší tvrdost, trvanlivost a v neposlední řadě i přirozený vzhled.

CENA A DOSTUPNOST

Zenbook S 13 OLED bude dostupný v České republice a na Slovensku od 18. 5. 2023cenovkou začínající od 30 990 Kč včetně DPH (1,299 €).