Nedávno se internetem rozšířila řada stížností od uživatelů, kterým se usmažil procesor z generace AMD Ryzen 7000, nebo ještě častěji nějaký model využívající technologii 3D V-Cache. Protože se nejednalo o bůhvíjak vzácné či ojedinělé případy, musela řada výrobců základních desek, ale také samo AMD, podniknout řadu bezpečnostních opatření, aby k podobným problémům v budoucnu nedocházelo.

Kromě vydání nových verzí BIOSu, které zamezují zvyšování napětí u postižených procesorů (informovali jsme vás o tom v článku s vyjádřeními jednotlivých výrobců), byly učiněny i další kroky. Například ASUS nyní majitele svých základních desek varuje před riziky spojenými s používáním funkcí Intel XMP a AMD EXPO, které zajišťují přetaktování paměťových modulů, aby podávaly ještě lepší výkony.

Na novou hlášku uvnitř BIOSu verze 1410 upozornil přes Twitter známý leaker 9550pro. ASUS v ní varuje, že povolení XMP/EXPO ke změně časování/napětí paměti mimo specifikace zveřejněné společnostmi Intel a AMD lze považovat za přetaktování. Stabilita a kompatibilita XMP/EXPO není zaručena, protože závisí na mnoha faktorech, jako je například procesor nebo integrovaný paměťový ovladač.

Dobré je zmínit, že na používání XMP a EXPO se nikdy nevztahovala ze strany Intelu ani AMD záruka, avšak celkově se jednalo o docela důvěryhodné funkce, o kterých by jeden neřekl, že mohou mít podíl na usmažení procesoru a trvalém poškození patice. To, že v několika takových případech figurovaly jako potenciální příčina, překvapilo řadu technologických nadšenců a patrně i samotný ASUS, popřípadě další výrobce.

Server Tom's Hardware mimo jiné upozorňuje, že ASUS patří mezi výrobce, kteří technologii EXPO podporují a doporučují, protože zkrátka umožňuje z paměťových modulů vytřískat ještě nějaký ten dodatečný výkon. Základní desky od ASUSu s paticí AM5 navíc byly před svým vydáním podrobeny nejrůznějším testům souvisejícím s přetaktováním procesoru, a tudíž se očekávalo, že budou všechny vážnější chyby vyladěny.