Qualcomm má letos představit nový vlajkový čipset označený jako Snapdragon 8 Gen 3, o němž již dlouho víme, že bude benefitovat především z velkého jádra Cortex-X4. Výkonu ale prospěje také nahrazení jednoho malého jádra středním jádrem. ARM nyní tyto jednotlivé procesory představil, a tak se můžeme na základě oficiálních informací bavit o tom, co Snapdragon 8 Gen 3 vlastně přinese.

Chystaný čip od Qualcommu zamíří do těch nejlepších nadcházejících smartphonů, nicméně je dobré zmínit, že z nových technologií společnosti ARM nebude těžit jen tento americký výrobce, nýbrž i tchajwanský gigant MediaTek. Firma kromě výkonného procesoru Cortex-X4 představila také kousky Cortex-A720 a Cortex-A520 a všechny tyto tři procesory budou většinou součástí jednoho clusteru. Pojďme si je pojďme postupně rozebrat.

Co se týče největšího procesoru, Cortex-X4, ARM v tiskové zprávě zvýrazňuje 15% nárůst hodnoty IPC (počet instrukcí na cyklus), který je údajně způsoben „skokovým zvýšením propustnosti ve front-end mikroarchitektuře“. Cortex-X4 má rovněž přinést až o 40 % lepší energetickou efektivitu, což zájemci o budoucí vlajkové smartphony či tablety také určitě rádi uslyší. Disponuje navíc až 2MB L2 cache a je uzpůsoben pro práci na 3,4GHz frekvenci.

Pod Cortex-A720 a Cortex-A520 si můžete představit jakási doplňková jádra, protože mít čipset postavený pouze na velkých jádrech by bylo energeticky příliš náročné a tepelné podmínky by asi také nebyly bůhvíjak příjemné. V případě prvního zmíněného láká ARM na 20% skok v oblasti efektivity, ten druhý pak hranici posouvá až na 22 %.

ARM kromě nových procesorů odhalil také grafické jádro Immortalis-720, které dostanou čipsety pro vlajková zařízení, a nabídku doplní i méně výkonná Mali-G720 a G620. Všechna se řadí do takzvané páté generace a její hlavní přínos spočívá ve snížení zátěže na paměť, což může výrazně zvýšit výkon. To ocení zejména hráči. Dalším důsledkem je ale snížení spotřeby či vyprodukovaného tepla. Celkově může architektura 5. generace nabídnout až o 15 % vyšší hrubý výkon a v průměru o 15 % lepší poměr výkon : watt.