Během letošní vývojářské konference Apple WWDC 2023 má cupertinský technologický gigant představit nový AR/VR headset, na který se jeho fanoušci těší už několik mnoho let, ale také řadu softwarových novinek pro již vydaná zařízení. Nejvíc se pravděpodobně mohou těšit majitelé chytrých hodinek Apple Watch, jelikož nová verze systému watchOS měla být jedním z center pozornosti a dostane výrazné zlepšení uživatelského rozhraní.

S těmito informacemi dříve přišel známý insider a novinář Mark Gurman, který pravidelně informuje svět o dění uvnitř společnosti Apple. Nyní přichází s dalšími podrobnostmi o watchOS 10, v jejímž případě se měli vývojáři zaměřit primárně na widgety, z nichž znovu udělají klíčovou část systému.

Gurman ve svém nejnovějším vydání zpravodaje Power On připomíná, že widgety hrály při vydání prvních Apple Watch v roce 2015 velice důležitou roli. Pak ale výrobce pozměnil strategii a na widgety zanevřel, zatímco svou pozornost věnoval jiným oblastem systému. Dnes je tedy pro přístup k požadovaným informacím asi nejjednodušší otevírat jednotlivé aplikace.

Podle Gurmana na to ale Apple chce jít v případě watchOS jinak. Údajně mají být kombinací dřívějších Glances a widgetů, jak je známe z iOS 14. Uživatelé je mají dostat v podobě nabídky, kterou budou moci projíždět a přitom narazí na widgety zobrazující nejrůznější informace, jako jsou data o počasí, upomínky nebo podrobnosti o sledování fyzické aktivity.

Mimo to má Apple také testovat změny funkcí některých tlačítek. Zatímco dnes se po stisknutí korunky otevře domovská nabídka, ve watchOS 10 byste se mohli dostat přímo do nabídky widgetů.

Během WWDC budou odhaleny také nové verze iOS, macOS nebo iPadOS, avšak dočkat bychom se mohli i hardwarových novinek mimo zmíněný headset. Podrobnější souhrn očekávaných novinek jsme vám přinesli v samostatném článku.