Apple Event započal novými generacemi hodinek Apple Watch. Nejdříve se konference zaměřila na zákazníky, kteří napsali Timu Cookovi dopis, který čtou z různých koutů světa. Především si chválí hlavní funkce Apple Watch – zlehčují jim život a někteří tvrdili, že jim zachránily krk v nouzi, třeba díky SOS tlačítku. Později se nám ale představily Apple Watch Ultra, hodinky pro opravdové sportovce, kteří hledají výzvy, s nimiž jim pomůže právě tento gadget.

Přečtěte si také:

APPLE WATCH SERIES 8

Nejprve začneme s Apple Watch Series 8. Ty samozřejmě nabízejí vše, co předchozí generace. Ovšem Apple se zaměřil právě na bezpečnost zákazníků. Za pomoci GPS, barometru, mikrofonu a strojového učení hodinky poznají, že uživatel spadl anebo se stal účastníkem nehody.

Hodinky nově dokáží měřit teplotu, což podle Applu využijí hlavně ženy. Apple Watch Series 8 totiž sledují cyklus ovulace a vytváří detailní přehled o jeho průběhu. Senzor teploty měří každých pět sekund. Díky těmto datům dokáže předpovídat, kdy nastane další ovulace. Uživatelka obdrží notifikaci na hodinkách i iPhonu. Na konferenci bylo poznamenáno, že k těmto datům Apple nemá přístup a zůstávají šifrované na iCloudu.

Nechybí spolehlivá, 18hodinová výdrž baterie, kterou doprovází nová funkce Low-battery Mode. Tato vychytávka vypne nepotřebné procesy na pozadí a omezí výkon. Apple s tímto speciálním režimem slibuje až 36hodinovou výdrž. Možnost zapnout si Low-battery Mode dostanou všichni uživatelé, kteří vlastní hodinky Apple Watch Series 4 nebo novější, je však nutné mít nainstalovanou devátou verzi WatchOS.

Apple Watch Series 8 v hliníkové variantě přijdou ve čtyřech barvách — Midnight, Starlight, Silver a Product Red. Ve variantě nerezové oceli budou dostupné barvy Silver, Gold a Graphite.

Za variantu s GPS bude Apple chtít 399 dolarů (cirka 9 800 Kč) a varianta s GPS a podporou mobilní sítě bude stát 499 dolarů (cirka 12 200 Kč). Hodinky budou dostupné od 16. 9.

APPLE WATCH ULTRA

Hodinky Apple Watch Ultra se představily jako nejlepší volba pro cestovatele a sportovce. Jsou z titanu, ochranné sklíčko je z kvalitního safíru a displej dosáhne na svítivost až 2 000 nitů. Zajímavé je také nové tlačítko „Action” na straně těla hodinek, které využijí třeba plavci a potápěči.

Hodinky Apple Watch Ultra byly opravdovou hvězdou konference, Apple jim věnoval skutečně velký kus drahocenného času. Vlastně se tomu nelze divit, jsou totiž narvané novými funkcemi pro ty nejnáročnější uživatele.

Hodinky vydrží dlouhých 36 hodin v oblastech, kde se vyskytují teploty od -20 do 55 stupňů celsia. S postupem času Apple vydá aktualizaci, jež umožní hodinkám vydržet až 60 hodin, na to si ale budeme muset počkat.

Dále tady máme režim, který umožní přepnout displej do nočního modů a zobrazí se jen to nejdůležitější na tmavém podkladu. Apple také přináší údajně nejpřesnější GPS (L1+L5 GPS) a Waypoints – na ciferníku se zobrazí schéma okolí s důležitými body.

Dříve zmíněné tlačítko Action dokáže mnoho věcí. Uživatel má možnost jej dlouze podržet a s tím oznámit velmi hlasitým zvukem svou lokaci. Využití se najde třeba ve chvíli, když uživatele hledá záchranná služba v obtížném terénu.

Nová aplikace pro měření hloubky a teploty vody se hodí třeba potápěčům. Hodinky jsou také certifikovány na EN13319 a zvládnou 40metrovou hloubku ponoru.

Nové druhy řemínků jsou zaměřeny na různé sporty. Alpine Loop, Trail Loop a Ocean Loop jsou speciálně navrženy pro cestovatele, běžce, plavce a potápěče.

Hodinky Apple Watch Ultra stojí 799 dolarů (cirka 19 600 Kč) a budou dostupné od 23. 9.

APPLE WATCH SE

Došlo také na novou generaci Apple Watch SE, ovšem nedočkali jsme se zde tolika změn. Disponují optickým senzorem tepu, detekcí pádu a jsou voděodolné. Displej je o 30 % větší než u Series 3. Také jsou o 20 % rychlejší než předchozí generace SE.

Nyní můžete nové Apple Watch SE nastavit pomocí funkcí Family Setup, to se hodí například, když hodinky chystáte věnovat dítěti.

Hodinky Apple Watch SE seženete za 249 dolarů (cirka 6 100 Kč) za variantu s GPS a za 299 dolarů (cirka 7 300 Kč) za variantu s GPS a možností připojení k mobilní síti.