Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Mark Gurman z agentury Bloomberg, který má na svém kontě celou řadu potvrzených předpovědí o produktech Applu, vypustil do světa nové spekulace o VR headsetu této značky. Ve svém newsletteru Power On se rozepsal o ceně, využití, výkonu, ale i názvu zařízení. 

Podle Gurmana půjde o brýle typu Mixed Reality. To znamená, že kromě virtuální reality budou umět také zobrazit virtuální objekty v prostoru kolem uživatele. Brýle bude možné využít ke sledování médií, hraní her, ale také ke komunikaci. Zatím se vždy mluvilo o „Apple VR headsetu“, finální produkt by se ale prý mohl jmenovat Apple Sight/iSight, Apple Reality nebo Apple Vision.

Co se týče hardwaru, tak Gurman uvažuje, že brýle bude pohánět čip na úrovni M1 Pro. Nejde tu ani tak o výkon CPU, jako spíš o grafiku. „Zatímco M1 má osmijádrové GPU, tak M1 Pro má 14 až 16 grafických jader,“ píše. Nejvýkonnější čip, který kdy Apple vyrobil, aktuálně najdeme v nové řadě MacBooků Pro.

Těm by VR headset měl blížit nejen hardwarovou výbavou, ale také cenou. Analytici odhadovali, že se brýle budou prodávat za cenu kolem 3 tisíc dolarů (64 tisíc Kč bez daně). Podle Gurmana je pravděpodobnější cena přesahující 2 tisíce dolarů (43 tisíc bez DPH). „Apple si za své produkty zpravidla účtuje více než konkurence a díky vysoké marži je jednou z nejziskovějších společností v oblasti spotřební elektroniky. Headset nebude výjimkou, i když v tomto případě je cenovka nad 2 000 dolary dána hlavně použitými technologiemi,“ spekuluje.

A kdy by měl Apple tyto spekulované VR brýle představit? Podle Bloombergu to nebude dříve než na konci roku 2022.