Apple sice stále ještě nevydal všechna zařízení založená na čipech generace M2 – v záloze má například ještě 15palcový MacBook Air – nicméně přesto už testuje následující řadu označenou jako M3. S informacemi přichází renomovaný insider a redaktor agentury Bloomberg Mark Gurman.

Gurman ve svém novém vydání týdeníku Power On píše, že od jednoho z vývojářů přispívajícího svými aplikacemi do obchodu App Store obdržel specifikace jednoho z čipů nadcházející generace, přičemž s nejvyšší pravděpodobností se jedná o M3 Pro. Ten přitom nabídne pěkné zlepšení oproti letošnímu M2 Pro, a to snad ve všech aspektech.

M3 Pro má disponovat 12 procesorovými jádry (šesti výkonnými a šesti efektivními), 18 grafickými jádry a podporou až 36 GB unifikované paměti. Jeho předchůdce disponuje jen 10 procesorovými jádry, 16 grafickými jádry a maximální podporou 32 GB unifikované paměti.

Čipy řady M3 budou nad některými konkurenty získávat velkou výhodu využitím 3nm procesu společnosti TSMC, v důsledku čehož budou schopny nabídnout vyšší výkon a lepší energetickou efektivitu. O čipu M3 Pro se pak konkrétně říká, že jej uvidíme v připravovaném iPadu se 14,1palcovou obrazovkou, který by se mohl po řadu náročných zákazníků stát zajímavou alternativou k notebooku. Dnes už jsou navíc pro iPady dostupné profesionální aplikace Final Cut Pro a Logic Pro.

Je otázka, zda se během blížící se konference WWDC vůbec nějaké zmínky o čipech M3 dočkáme. Nedávno totiž vyplavala na povrch zpráva, že má TSMC trochu problém s dodávkami, což vyústilo v údajné odložení všech Maců a iPadů poháněných právě těmito SoC.