Letošní ročník vývojářské konference Apple WWDC se již blíží, a tudíž se brzy konečně dočkáme představení dlouze vyvíjeného a diskutovaného AR/VR headsetu. Během posledních několika měsíců už jsme se o něm dozvěděli spoustu klíčových informací, nicméně předpokládáme, že si Applu podařilo pod pokličkou udržet ještě řadu zajímavostí. I kdyby se tak ale nestalo, stále má cupertinský gigant okamžitě dominovat trhu s drahými náhlavními soupravami.

S informacemi nepřichází nikdo jiný než renomovaný insider a redaktor agentury Bloomberg Mark Gurman, který dění uvnitř Applu sleduje dlouhodobě. Ve svém novém vydání týdeníku Power On uvádí, že „Apple okamžitě ovládne trh s dražšími zařízeními – náhlavními soupravami za více než 2 000 dolarů“. Tato částka v přepočtu činí 44 100 Kč.

Nemyslete si nicméně, že headset od Applu, jenž údajně ponese název Reality Pro, tuto cenovou hranici přesáhne jen lehce. Ba naopak, prakticky celou dobu se mluvilo o ceně kolem 3 000 dolarů, což v přepočtu představuje zhruba 66 200 Kč.

Potenciální konkurenci pro Apple může představovat Meta se svým headsetem Quest 3, který je aktuálně ve vývoji. Ten se ale bude řadit do výrazně nižší cenové kategorie, což by provozovateli Facebooku a Instagramu mohlo podle Gurmana vyhovovat. Většina spotřebitelů si totiž s nejvyšší pravděpodobností nebude chtít koupit možná až nesmyslně drahou soupravu od Applu, a tak sáhne po levnější alternativě.

Analytik Gene Muster nedávno prohlásil, že do roku 2030 by mohlo 10 % prodejů Applu pocházet právě ze zařízení určených pro práci s virtuální nebo asistovanou realitou, jak informoval server Patently Apple. Výzkumníci z agentury TrendForce jsou ale přesvědčeni, že se letos prodá nanejvýš 100 000 jednotek nového headsetu, z čehož vyplývá, že se populárním možná stane až později.