Od nynějška si v Rusku nikdo nekoupí Apple produkty. Ani mobily, ani počítače. Mimo zastavení prodejů se společnost Apple také rozhodla smazat z App Store dvě ruské aplikace.

RT News a Sputnik News už si v obchodě s aplikacemi nestáhnete. A to není všechno. Po vzoru Googlu na Apple Mapách už nikde na světě neuvidíte dopravní situaci na Ukrajině, jelikož by tato data mohla ohrozit její obyvatele. Společnost taktéž omezila v Ruské federaci službu Apple Pay a další online nabídky.

Jsme hluboce znepokojeni ohledně ruské invaze na Ukrajině,” řekl Apple. „Podporujeme humanitární úsilí, poskytujeme pomoc pro uprchlickou krizi a děláme všechno proto, abychom podpořili naše týmy v těchto oblastech.

Toto rozhodnutí navíc podporuje místopředseda vlády Mykhailo Fedorov, který v úterý 1. 3., den před zákrokem Applu, požádal americkou společnost, aby zastavila prodeje v Rusku. Také trval na vypnutí App Store, ale to se zatím ještě nestalo.

Ve Fedorově dopisu zní: „Apeluji na vás a jsem si jistý, že uděláte všechno proto, abyste ochránili Ukrajinu, Evropu a celý demokratický svět od autoritářského násilí.

Apple nyní volá po míru a o přehodnocení celé situace.

Další velké společnosti také přistoupily k omezování svých služeb. Kupříkladu Netflix a Spotify si už v Rusku nepředplatíte a produkční společnost Warner Bros. do kin v Rusku neuvede nejnovějšího Batmana. O dalších zrušených premiérách se dočtete zde. Sociální sítě Twitter, YouTube a Facebook jsou v zemi omezeny.