Na neděli jsme si pro vás připravili další technologické Stručně. Dozvíte se o možnosti vypnout lajky na Instagramu, o integraci Xbox Game Passu od Microsoftu v Amazon Alexe a další zajímavosti.

APPLE MUSIC PLATÍ TVŮRCŮM CENT ZA PŘEHRÁNÍ

Apple zveřejnil některé údaje o svém hudebním předplatném Apple Music. Průměrně podle něj tvůrci za přehrání dostanou jeden cent. Samozřejmě to není pevná částka a záleží i na typu předplatného nebo zemi.

Oproti Spotify má Apple dvě výhody. Tvůrci od něj dostávají zhruba dvojnásobek a systém vyplácení je mnohem jednodušší. Spotify dokonce vytvořil stránku, kde proces dělení peněz z předplatných tvůrcům vysvětluje.

Nutné je ale zmínit, že Spotify svou službu nabízí mnohem více lidem a z celkem 345 milionů uživatelů má prémiovou variantu zaplaceno jen asi 155 milionů. Financovat přehrání neplatících lidí tak musí z reklam

Apple Music oproti tomu nabízí jen placené předplatné odhadem 72 milionům uživatelů (data nezveřejňuje). A není tak divu, že je schopen platit větší cenu za přehrání. Ani tak se ale tvůrci většinou z těchto příjmů nejsou schopni uživit.

LG ZASE POSOUVÁ LAŤKU NEJLEPŠÍHO OBRAZU O MALINKO VÝŠ

OLED televize přináší už delší dobu nejlepší obraz na trhu. LG teď ale slibuje, že jeho nová architektura Evo pozvedne kvalitu barev a zvětší jas. Podle recenze CNET tomu tak opravdu je, vysokou cenovku si ale malá zlepšení neobhájí.

„Je to o fous nejlepší televize, kterou jsem kdy testoval,“ řekl o televizoru David Katzmaier, který jej recenzoval. Cena LG G1 začíná 2 200 dolarech (asi 47 500 Kč) za 55palcovou variantu a končí na 4 500 dolarech (asi 100 000 Kč) za 77palcovou.

Přečtěte si také: Xbox Game Pass zdarma výměnou za sledování reklam? Microsoft má zvažovat další možnosti

GOOGLE ODMÍTNE ZOOM HOVORY, POKUD NEJSTE DOMA

Pokud využíváte Google Home a Google Duo, možná vás, nebo minimálně vaše spolubydlící, může otravovat vyzvánění hovorů přes chytré reproduktory, i když třeba vůbec nejste doma. Google teď tento problém vyřeší.

Pokud na mobilu povolíte monitorování lokace, Google bude automaticky tyto hovory odmítat, pokud nejste doma.

KONEČNĚ MŮŽETE POUŽÍVAT PŘEBALY KNIH JAKO ZAMYKACÍ OBRAZOVKU KINDLE

Na zamykací obrazovce Kindle se doteď zobrazovaly buď reklamy, pokud vlastníte levnější variantu podpořenou právě příjmem z nich, nebo náhodné obrázky per a kalamářů. Teď přichází možnost ji nastavit na přebal knihy, kterou právě čtete.

Funkce lze zapnout na nových modelech zařízení nepodporovaných reklamami.

Přečtěte si také: Xbox Game Pass Core je ideálním předplatným

INSTAGRAM VÁM UMOŽNÍ VYPNOUT LAJKY

Instagram začíná veřejně testovat možnost dobrovolného skrytí lajků na cizích příspěvcích. Možnost „vypnout“ si jejich zobrazování dostanete ale i u vlastních fotek. Funkci si může vyzkoušet limitovaný počet uživatelů globálně. O něco podobného se prý bude snažit i Facebook.

Skrýt lajky se Instagram snaží už delší dobu. Mělo by to prý zamezit depresím z nízkého počtu interakcí na vlastním příspěvku v porovnání s ostatními uživateli.

Negativní hlasy se pak linou třeba z řad influencerů, u těch by neprůkazný počet interakcí mohl snížit počet i cenu spoluprací se značkami.

Instagram nezmínil, jak dlouho budou testy trvat, ani kdy se funkce má rozšířit na účty všech uživatelů.

AMAZON PŘEDSTAVIL DRUHOU GENERACI SLUCHÁTEK ECHO BUDS

True wireless sluchátka Echo Buds se dočkají druhé generace. Ta je zmenší o 20 % a přinese lepší zvuk, mikrofon i aktivní potlačení zvuku. V prodeji pak budou ve variantě s a bez bezdrátově dobíjené krabičky.

Do obchodů zamíří oba modely 16 května/máje za 120 a 140 dolarů. V předprodeji jsou o 20 dolarů zlevněné, ten ale v Česku není dostupný.

Přečtěte si také: Podle šéfa PlayStationu ničí Xbox Game Pass celé videoherní odvětví

ALEXA DOSTÁVÁ INTEGRACI XBOX GAME PASSU

Alexu budete nově moci požádat o nainstalování hry z knihovny Xbox Game Passu. Stačí vydat hlasový příkaz „Alexa, download [jméno hry] from Xbox Game Pass,“ a, pokud jste tak ještě neučinili, synchronizovat svůj Microsoft účet.

Xbox Game Pass je první službou, která díky integraci s Alexou umožňuje stahování her. Funkce je už teď dostupná v USA, v Česku se jí snad dočkáme brzy.

MICROSOFT EDGE DOSTÁVÁ DĚTSKÝ REŽIM

Prohlížeč Microsoft Edge se stále snaží nalákat k sobě uživatele; nově přidává dětský režim. Ten omezuje počet přístupných stránek na asi 40, jejich list mohou ale rodiče rozšířit. Prohlížeč se také po přepnutí do dětského režimu ponoří do „zajímavějších“ barev a zjednoduší ovládání.