Ve znamení iPadů pro nejnáročnější uživatele se nesl říjen loňského roku, kdy byly představeny nové modely iPadu Pro, jež lákaly především na čip M2, který díky svému výkonu umožňuje práci i s náročnějšími grafickými nebo střihačskými nástroji, jako je třeba DaVinci Resolve. Pakliže upřednostňujete tablet před notebookem a zároveň požadujete maximální výkon, můžete si ještě počkat na další iPad Pro, o kterém se nyní spekuluje.

S informacemi přichází známý leaker Tech_Reve a oproti loňským kouskům se bude toto zařízení lišit hned v několika aspektech. Zaprvé, dostat má rozměrný 14,1palcový displej, čímž se notebookům přiblíží ještě víc, ale především čip M3 Pro, který by měl dodat naprosto bezkonkurenční výkon. Není tedy divu, že leaker označuje tento iPad za monstrum.

Zařízení by tedy mohlo v mnoha případech představovat slušnou náhradu za MacBook, nicméně jediným potenciálním problémem může být operační systém. iPadOS se macOS zkrátka zatím nevyrovná, nicméně Tech_Reve tvrdí, že se v něm brzy dočkáme řady funkcí, které nabízí právě notebooky a desktopy od Applu.

O dalších podrobnostech pak hovoří leaker analyst941, jenž nedávno sdílel informace o chystaném iOS 17. Podle něj se zájemci na iPadech konečně dočkají střihačského programu Final Cut Pro, ale počkat si na něj bohužel budou muset až do následujícího roku. Těšit se mohou i na nahrávací software Logic Pro, nicméně ten postihne ještě horší osud, co se doby vydání týče. Dorazit totiž má až v roce 2025. (Aktualizace: Programy již byly vydány, informace leakera byla údajně nastrčená Applem. Více zde).

Ačkoliv to všechno zní moc pěkně, iPadu s čipem M3 Pro bychom se neměli dočkat minimálně do roku 2024. Aktuálně se také vedou spekulace o tom, jak se vlastně bude nazývat. Ve hře je jednak označení iPad Pro, ale hovoří se také o jménu iPad Ultra.