Právníci zastupující amerického technologického giganta Apple hrozí odchodem z trhu Velké Británie, pokud bude po společnosti vyžadována „komerčně nepřijatelná“ částka kvůli patentovým sporům.

Konkrétně se spor týká poplatků za využití patentů v hodnotě odhadem 7 miliard dolarů (asi 150 mld. Kč) společnosti Optis Cellular Technology. Hlavně jde o využívání „standardizované“ 4G LTE technologie v iPhonech, firma ale drží ještě více britských patentů, za které chce od Apple poplatek.

Jeden z právníků Optis spor komentoval takto: „Mnozí Apple považují za lídra na trhu s mobilními telefony, ten si ale většinu technologií v iPhonech musí kupovat.“

Optis a jeho sesterské společnosti se dají nazvat „patentovými trolly“, to znamená, že prakticky všechen jejich zisk pochází z poplatků za jimi držené patenty.

Není to poprvé, co se s Optis Apple pře; minulý rok na poplatcích musel zaplatit 506 milionů dolarů (asi 11 mld. Kč) právě za patenty týkající se mobilních 4G technologií.

Proces, který by měl začít v červenci/júli příštího roku, by podle slov některých expertů mohl nastavit pro Apple „nepříjemné“ sankce. Jediný způsob, jak se jim vyhnout by pro amerického giganta bylo zmiňované opuštění britského trhu.