Tchajwanská společnost TSMC momentálně kraluje na poli výroby pokročilých čipů. V letošním roce ohlásila, že zahájí výrobu čipů na 3nanometrovém procesu, jejím prvním zákazníkem má být společnost Apple. Nemyslete si však, že tyto nové čipy budou využity v nadcházející řadě iPhonů.

Dva zástupci čtrnácté řady iPhonů budou pravděpodobně využívat 5nm čipsety Apple A15 (iPhone 14 a iPhone 14 mini), další dva bude zřejmě pohánět nový 4nm čipset Apple A16 (iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max). A16 má nabídnout až 30% nárůst grafického výkonu, samostatně jsem o něm psal zde.

Nutno podotknout, že momentálně nevíme, které iPhony budou součástí 14. řady. Insider Mark Gurman tvrdil, že model mini bude vynechán, zatímco leaker Evan Blass říká, že se v této řadě klasicky objeví.

Která zařízení tedy 3nm čipy od TSMC obdrží? Apple tuto novinku objednal pro své počítačové čipsety M2 Pro. Prvními iPhony, jež obdrží 3nm čipy, budou pravděpodobně ty z 15. řady, kterou na trhu uvidíme v roce 2023.

Akce společnosti Apple, na které budou představeny nejen nové iPhony, nás pravděpodobně čeká 7. září. Podrobnosti můžete zjistit v samostatném článku.