Veletrh CES 2021 se blíží a Samsung na (virtuální) výstaviště veze celou řadu novinek. Mezi nimi i nejlepší nápady, které se zrodily v inkubátoru C-Lab. Jedná se o program, v rámci kterého firma rozvíjí nápady svých zaměstnanců. Letos společnost představí čtyři vlastní projekty a nadto ještě sedmnáct externích, které podpořila.

Z projektů, které vznikly přímo v Samsungu, nás nejvíc zaujala aplikace EZCal sloužící k automatické kalibraci obrazu televize. Správné nastavení televize podle sledovaného obsahu mnoho lidí neřeší. Filmy, sportovní utkání i hry pak často sledují ve stejném, nevhodném obrazovém módu.

EZCal funguje jednoduše. Apka pomocí kamery v mobilu naskenuje místnost, zejména úroveň a teplotu světla, a podle naměřených hodnot upraví obraz televize. Systém dost připomíná nový formát Samsungu HDR10+ Adaptive, který pro stejné účely využívá světelný senzor zabudovaný přímo v televizi.

Další projekty C-Labu už jen ve zkratce: Air Pocket je přenosná kyslíková bomba, Food&Sommelier je služba pro párování jídla s vínem a Scan&Dive je název IoT senzoru pro skenování látek. Stačí přiložit k látce, zmáčknout tlačítko a v mobilní aplikaci se objeví informace, jak daný kus oblečení prát, sušit, žehlit a tak podobně.

Všechno jsou to zajímavé projekty, ovšem historie ukazuje, že jen málokterý dospěje do fáze sériově vyráběného produktu