Jak zkopírovat text z mobilu do počítače? Zní to možná jako naprosto banální úkol, ale ve skutečnosti je to docela výzva, aspoň tedy pokud používáte mobilní telefon s Androidem a PC s Windows. Applisté to mají snadné, těm stačí, když si aktivují funkci univerzální schránka.

Na Androidu tento úkol řešily aplikace třetích stran, například Clipper nebo PushBullet. To ale platilo jen do doby, než vyšel Android 10, který těmto apkám utnul tipec. Nešlo o chybu, ale o záměr Googlu, který v těchto aplikacích spatřoval riziko. Většina totiž fungovala tak, že běžela na pozadí a ukládala veškerý text, který uživatel zkopíroval. Podle Googlu hrozilo zneužití funkce k phishingovým útokům, a proto odstřihl většinu aplikací běžících na pozadí od schránky.

Výjimku dostaly pouze klávesnice, a právě jedna z nich přichází s řešením tohoto zapeklitého problému. Jedná se o populární klávesnici SwiftKey, kterou koupil v roce 2016 Microsoft (údajně za částku 250 milionů dolarů). V nové verzi apky se objevila nenápadná funkce Cloud Clipboard pro synchronizaci historie schránky. Pokud ji aktivujete na mobilu i ve Windows, tak budete moci zcela plynule kopírovat a vkládat text napříč zařízeními. Podmínkou je, že jste na obou zařízeních, tedy na mobilu i počítači, přihlášeni ke stejnému Microsoft účtu. Zatím bohužel funguje jen na Androidu.

Návod na nastavení:

  1. Stáhněte si a nainstalujte do mobilu aplikaci SwiftKey.
  2. Poté, co si ji zvolíte jako primární klávesnici, jděte do nastavení apky a klikněte na Rozšířené psaní.
  3. Pokračujte na Schránku a zaškrtněte políčko Synchronizovat historii schránky.
  4. Po přihlášení ke svému Microsoft účtu se funkce aktivuje.
  5. Teď už jen zbývá aktivovat funkci ve Windows. Je to snadné, stačí do vyhledávání napsat „Nastavení schránky“.
  6. Klikněte na Enter a v nastavení zaškrtněte možnost Synchronizovat napříč zařízeními.
  7. Jste-li ve Windows přihlášeni pod stejným účtem, tak můžete kopírovat a vkládat text z a do mobilu.