Tchajwanský výrobce monitorů AOC rozšiřuje svůj katalog o nový kousek. Jak už je na první pohled patrné, cílí s ním na ty nejnáročnější hráče. Vybaven je totiž 44,5palcovým ultra širokoúhlým panelem se slušnými specifikacemi, ale také poměrně komplexním designem.

U monitoru je ale nejdůležitější obrazovka, a tak se nejprve zaměřme na ni. AOC Agon AG455UCX, jak se tato nově představená hračka jmenuje, se chlubí VA panelem s prohnutím 1500R o rozlišení 5120x1440 pixelů a vysokou obnovovací frekvencí, která dosahuje až 165 Hz. Odezva je navíc pouze 1ms, což je velice slušná hodnota ve srovnání s některými konkurenty. Typický jas dosahuje 400 nitů.

Oficiální produktová stránka dále odhalila podporu technologie AMD FreeSync, která bojuje s takzvaným tearingem neboli vodorovným posunutím určitých částí obrazu. Nikde není jasně napsáno, zda je k dispozici i Nvidia G-SYNC, ale vzhledem k tomu, že se jedná o monitor vyšší třídy, to lze očekávat.

AOC rovněž zmiňuje i pokrytí různých barevných gamutů. Co se týče sRGB, tam se pohybujeme v rozmezí od 100 % do 122 %. DCI-P3 pak dosahuje až 97% pokrytí a NTSC až 106%.

Výrobce si pohrál i s dalšími detaily. Jakmile se podíváte na monitor, můžete si všimnout držáku na sluchátka, který je umístěn v levé horní části. S něčím podobným už dříve přišel například Alienware u této dvojice monitorů. Mnohé by mohlo potěšit, že displej umožňuje nastavení náklonu, výšky, a dokonce s ním lze i otáčet.

AOC Agon AG455UCX je dále vybaven dvojicí 5W reproduktorů a 3,5mm jackem. Nejrůznější zařízení k němu lze připojit pomocí jednoho DisplayPortu 1.4, tří portů HDMI 2.1 a případně i jednoho portu USB-C. Klávesnici, myš nebo jiné periferie je možné zapojit skrze USB 3.2.

K dispozici zatím nejsou žádné informace o ceně, datu vydání nebo dostupnosti. Je tedy otázkou, zda se k nám monitor vůbec podívá. Podle serveru Tom's Hardware by ale mohl vyjít pod 1 000 dolarů, což je asi 22 400 Kč v přepočtu.