I kvůli pandemii se počítač stal takřka nedílnou součástí školní výbavy, a to i u školáků na prvním stupni. Jaký počítač je ale pro dítě nejvhodnější? Výkon není až tak důležitý (teda pokud PC nemá zároveň sloužit zábavě), podstatné je, aby byl počítač především odolný. 

Novinka Lenovo 10w tento požadavek splňuje. Formálně vzato jde o tablet s přídavnou klávesnicí. Zařízení pohání SoC Snapdragon 7c, který byl navržen pro levná PC s operačními systémy Windows nebo Chrome OS (na tabletu Lenovo běží Windows 11). Výhodou platformy Snapdragon 7c jsou skvělá konektivita a nízké nároky na baterii. Bohužel výrobce neuvádí výdrž, ale jen spotřebu 30 Wh.

Lenovo 10w má 10,1palcový dotykový displej s full HD rozlišením, který chrání Gorilla Glass. Samotný tablet je pak lemován gumovým nárazníkem, který zvyšuje odolnost. Nechybí ani dvě kamery: přední s rozlišením 2 Mpx a zadní s 8 Mpx. Tablet má 8 LPDDR4x RAM a vnitřní úložiště typu eMMC o kapacitě až 128 GB. Zmínku si zaslouží také USB-C konektor a jack pro připojení sluchátek. Cena 329 dolarů vychází v přepočtu na 8 500 Kč. Součástí balení je přídavná klávesnice, stylus se dá dokoupit.

Další novinka Lenovo 13w Yoga je určena pro starší školáky. Tentokrát jde o notebook s 13,3palcovým dotykovým FHD displejem s jasem 300 nitů. Klávesnice je pevnou součástí zařízení, ale dá se překlopit tak, že lze zařízení používat jako tablet. Počítač pohání procesor řady AMD Ryzen 5000-U, má 16 GB DDR4-3200 RAM a SSD o kapacitě až 512 GB. 

I Lenovo 13w Yoga má dvě kamery – přední s rozlišením 1080p a zadní s 5 Mpx. Velmi solidní je nabídka portů: 2 x USB 3.2 Gen1 Type-C, HDMI 2.0, 2 x USB 3.2 Gen1 Type-A, SD čtečka a 3,5mm jack. K internetu se připojíte přes Wi-Fi anebo LTE, pokud si připlatíte za verzi s eSIM.

Podobně jako u tabletu, tak i v případě notebooku si dal výrobce záležet na odolnosti. Displej chrání Gorilla Glass a klávesnice je voděodolná. Cena je v porovnání s tabletem zhruba dvojnásobná – 749 dolarů (19 400 Kč). V Americe se obě novinky začnou prodávat již letos v dubnu, dostupnost na českém trhu zatím není známa.