Google již rozšířil testovací verzi Androidu 14 mezi řadu zájemců, a tudíž se postupně objevují dokumentace dalších a dalších funkcí, které tento nový operační systém nabídne.

Vypadá to, že kalifornský softwarový gigant se celkově ve velkém zaměřil na bezpečnostní stránku a snaží se, aby obsah vaší obrazovky nebyl sdílen s dalšími osobami proti vaší vůli. Android 14 proto obsahuje novou ochranu proti malwaru, o níž jsme vás samostatně informovali zde, ale také další vychytávku, která s podobným cílem obohacuje funkci nahrávání obrazovky.

Na novinku opět upozornil známý novinář a expert na mobilní zařízení Mishaal Rahman. Android 14 konečně umožní nahrávat konkrétní aplikaci, a dokonce bude schovávat důvěrné informace uživatele.

Rahman funkci demonstroval ve svém twitterovém příspěvku. Po kliknutí na tlačítko pro nahrávání obrazovky ve stavovém pruhu se uživateli objeví nabídka, kde je možné nastavit, zda se bude snímat celá obrazovka, nebo pouze jedna konkrétní aplikace.

Jakmile zvolíte druhou zmíněnou možnost, vyskočí na vás zespodu nové menu, kde si vyberete onu aplikaci. V původním okně je také možné nastavit, zda se bude současně s obrazem snímat i zvuk nebo zda ve videu budou ukázány indikátory dotyku.

Server GSM Arena zmiňuje, že někteří výrobci využívají podobné bezpečnostní vychytávky pro funkci nahrávání obrazovky ve svých nástavbách (kupříkladu Samsung v One UI), nicméně toto je úplně poprvé, kdy vidíme něco takového uvnitř čistého Androidu.