SIM karty byly a stále jsou snad neopomenutelným předmětem, když se bavíme o volání. Tyto malé čipy jsou srdcem bijícím ve starých Nokiích i moderních smartphonech. Se zvětšujícími se nároky na velikost se ale právě SIM karty stávají limitujícím kouskem, který je pro výrobce dnes spíše nepříjemností.

S postupem času se karty zmenšovaly, z běžné na mini, mikro, a nakonec i na nano. I proto se objevila technologie eSIM – vestavěné SIM karty – šetřící místo. Ta má ale doteď hned několik much, které by mohla vychytat nová aktualizace systému Android.

Tím hlavním současným problémem eSIM je, jak nabídnout podporu vícero karet na jednom zařízení. Tyto vestavěné čipy totiž v základě umožňují jen jedno připojení. Google ale s pomocí MEP (vícenásobně povoleného profilu) umožní připojení ke dvěma operátorům zároveň.

Na řešení Google je zajímavé, že se veškerá kouzla dějí na softwarovém levelu. Několik logických rozhraní slouží jako nezávislé komunikační kanály mezi modemem telefonu a profilem SIM. Přitom se ale zachová pouze jedno fyzické propojení mezi komponenty.

Ačkoli eSIM v současnosti umožňuje uložení více profilů a lze mezi nimi přepínat, nejde je aktivovat najednou. Jedinou možností je tak v současnosti více eSIM, což ale podkopává celý smysl této technologie a místo by bylo i nadále limitováno, i když výrazně méně.

Zatím to vypadá, že Google funkci do světa pustí s novým Androidem 13. Znamenat by to mohlo začátek úplného konce fyzických SIM karet, pokud za něj tedy nepovažujete vznik eSIM jako takových.