Společnost AMD odhalila tabulku svých procesorů Ryzen 7000 s architekturou Zen 4. Potvrzují se tak úniky z minulosti, z nichž můžeme znát kódová označení jako Raphael nebo Phoenix. V tabulce se vyskytují jak desktopové procesory, tak i notebookové.

AMD RAPHAEL

O procesorech s kódovým označením Raphael víme to, že poskytnou Zen 4 architekturu a dočkat bychom se jich měli na konci tohoto roku. Jejich výkon by měl být přes 65 W. Budou podporovat PCIe Gen5 a také paměťovou technologii DDR5. AMD zatím neposkytlo žádné další informace.

AMD DRAGON RANGE

Tady to už vypadá o něco zajímavěji. Dragon Range by měl být procesor pro ty nejnadupanější herní notebooky. Podle AMD se jedná o kousek s největším počtem jader, vláken a cache ze všech mobilních procesorů. Přesné údaje však neznáme, jiné zdroje ale uvádí, že jader by mohlo být klidně až 16.

Spotřeba Dragon Range bude přes 55 W. Pyšní se podporou PCIe Gen5 a paměťové technologie DDR5. AMD rovněž uvádí, že půjde o procesor, co nabídne ten nejlepší výkon pro tvorbu a produktivitu. Měli bychom se jej dočkat na začátku roku 2023, neznáme však žádné další podrobnosti.

AMD PHOENIX

Procesory, jež budou v malých a lehkých noteboocích, se budou nazývat Phoenix. Dočkat bychom se jich měli na začátku příštího roku. Těšit se můžeme na podporu technologií LPDDR5 a PCIe Gen5. Jeho spotřeba se bude pohybovat v rozmezí 35–45 W.