Steam Deck se stal poměrně úspěšným projektem, tuto handheldovou konzoli pohání APU (CPU a GPU v jednom čipu) od společnosti AMD, které je označeno jako Van Gogh. Jedná se o čip postavený na 7nm procesu, disponuje architekturami Zen 2 a RDNA 2.

Nyní se ale spekuluje, že se v AMD už připravuje čip pro novou generaci Steam Decku. Informace přináší známý youtuber a leaker Moore's Law is Dead.

Momentálně nemáme dostupné oficiální kódové označení, ale některé zdroje youtubera uvádí název „Little Phoenix“, je totiž menší než APU se jménem „Phoenix Point“.

Podle informací, které má zatím youtuber k dispozici, by měl být nadcházející čip pro Steam Deck menší než ten současný. Bude ale rozměrnější než procesor Mendocino. Odhadem by měl být i dražší než současný Van Gogh, ne však příliš.

Procesor Little Phoenix bude zřejmě disponovat architekturou Zen 4, nabídne 4 jádra a 8 vláken. Co se týče taktu, měl by být o 25–35 % vyšší než u procesoru v současném handheldu od Valve, maximální takt by mohl být 4 GHz. Celkově bychom se mohli u procesoru dočkat až 50% nárůstu ve výkonu.

Grafická karta zřejmě poskytne osm výpočetních jednotek, postavena bude na architektuře RDNA 3. Pokud Valve použije LPDDR5 s 6400 megatransfery za sekundu, zvýší se propustnost o 16 %, tvrdí youtuber.

Steam Decků stále není dostatek, je tedy nepravděpodobné, že by Valve chtělo nějaké podrobnosti odhalovat v nejbližší době. Zbývá nám tedy čekat na další úniky nebo oficiální vyjádření, které ale nejspíš hned tak nepřijde.