Ještě nějakou dobu před vydáním grafických karet AMD Radeon RX 7000 postavených na architektuře RDNA 3 se zdálo, že by společnost mohla konkurovat vlajkovému modelu od Nvidie, jímž je v současné době GeForce RTX 4090. Pak ale byla očekávání fanoušků zklidněna se slovy, že cílem je vyrovnat se levnější a slabší GeForce RTX 4080. Momentálně ale AMD tvrdí, že jeho grafické čipy mají i na víc.

V rozhovoru pro japonský server ITMedia se sešli Rick Bergman, viceprezident AMD pro výpočetní techniku a grafiku, a David Wang, senior viceprezident pro inženýrství skupiny AMD Radeon Technologies Group. Snad nejzajímavější otázka na tyto dva pány přitom padla hned zezačátku: Proč vlastně AMD nevyrábí takzvané ultra high-end modely grafických karet?

Jak už jsem jednou zmínil, karty Radeon RX 7900 XT a XTX se v leckterých úlohách dokáží vyrovnat modelu RTX 4080 od Nvidie, avšak na onen dražší výrazně ztrácí. RTX 4090 je tak v současné době na trhu prakticky bez jakékoliv konkurence, pakliže se o ni bavíme jako o kartě, která je určená pro ty nejnáročnější hráče nebo tvůrce obsahu, jež takový výkon skutečně potřebují.

Bergman na otázku ITMedia odpověděl, že je technicky možné vyvíjet GPU se specifikacemi, pomocí nichž bude možné konkurovat Nvidii, ale pakliže by takové karty měly dosahovat 600W TDP a referenční ceny kolem 1 600 dolarů, je pro AMD lepší se takovou cestou nevydat.

Z jeho výroku je patrné, že Bergman naráží právě na ambiciózní cenovku a poměrně vysokou spotřebu modelu RTX 4090. Je pravda, že jeho TDP činí 450 wattů, což je skoro o 100 W více než v případě RX 7900 XTX, ale ve finále nejde o nic hrozného. Karta je schopna podávat extrémně slušné výkony i v případě, co se její spotřeba výrazně omezí, takže se vlastně nakonec chlubí docela slušnou efektivitou, což se vzhledem ke všemožným drbům těsně před jejím vydáním vůbec nečekalo. Kolem data uvedení na trh ale její schopnost pracovat při nízkých spotřebách potvrdila řada recenzentů a vícekrát jsme o tom psali i my (kupříkladu zde).

Bergman v rozhovoru dále uvedl: „Nově vydaná grafická karta Radeon RX 7900 XTX, založená na [architektuře] RDNA 3, byla vyvinuta s cílovou cenou 999 dolarů, což je považováno za 'horní cenu' předpokládanou špičkovými uživateli mezi obecnými fanoušky počítačových her.“

„Kromě zaměření se na vysoký výkon byla řada špičkových produktů Radeon RX navržena s důrazem rozumně pracovat se stávajícími napájecími zdroji, rozumným chlazením uvnitř skříně a možností instalace bez extrémně rozměrné skříně,“ dodal.

Odhaleny byly i drobné detaily o následující generaci GPU. David Wang v rozhovoru hovořil o schopnostech RDNA 4 v oblasti ray-tracingu a dle jeho slov má AMD v plánu zachovat podobné tempo zlepšování, jako u RDNA 3. Tam byl posun oproti předešlé architektuře zhruba 60%. Nakonec však naznačil, že velký důraz bude stejně opět kladen na to, aby si příští vlajková grafika zachovala rozumnou cenu.