Předevčírem jsme vás informovali o nepříjemných případech týkajících se usmažených procesorů AMD Ryzen 7000X3D. Přídavná cache, která je uchycená na jednom CCD, má poměrně nestálou povahu a mohou se s ní vyskytnout problémy při vysokých teplotách a napětích, což může ve finále vést až ke kompletnímu poškození procesoru. Více detailů jsme rozebírali právě v našem nedávném článku.

Červený tým se už k situaci konečně oficiálně vyjádřil, komentář se podařilo získat zahraničnímu serveru AnandTech.

„Víme o omezeném počtu zpráv na internetu, které tvrdí, že nadměrné napětí při přetaktování mohlo poškodit patici a vývody základní desky. Situaci aktivně prošetřujeme a spolupracujeme s ODM partnery, abychom zajistili že napětí aplikované na procesory Ryzen 7000X3D prostřednictvím BIOSu základní desky bude v rámci specifikací produktu. Všichni, jejichž procesor mohl být tímto problémem ovlivněn, by měli kontaktovat zákaznickou podporu AMD,“ uvádí firma.

Server WCCFTECH uvádí, že problémy tohoto typu neprovázejí zdaleka jenom nové procesory využívající technologii 3D V-Cache, ale také běžné kousky z desktopové řady Ryzen 7000 (a pravděpodobně i Ryzen 7000X). Celkově se zdá, že základní desky jsou procesoru skutečně schopny poskytnout nadměrné napětí.

Situaci okomentoval také Juan Jose Guerrero, specialista na technický marketing ve společnosti ASUS. Právě základní desky od tohoto tchajwanského výrobce byly v sestavách mnoha postižených uživatelů, včetně toho, o kterém jsme informovali před pár dny. Guerrero v příspěvku na Twitteru vysvětluje, že si je společnost vědoma hlášených problémů s procesory Ryzen 7000X3D a komunikuje s AMD, aby byly jejich možné příčiny opraveny.

Guerrero také připomíná, že procesory Ryzen 7000X3D nelze přetaktovávat právě kvůli zmíněné náchylnosti na poškození při zvýšení napětí. Uvádí však, že s nimi lze používat technologii AMD EXPO, jež umožňuje zvýšení frekvence paměťových modulů. U ní je ale problém ten, že se při jejím zapnutí hýbe i s napětím procesoru, přičemž některé kousky mohou být na tento jev citlivější než jiné. Ve finále tak může působit vyhoření i za normálních okolností neškodné využití EXPO. Aby se to nestávalo, Guerrero ujišťuje, že firmy ASUS a AMD spolupracují na „definici nových pravidel pro paměti EXPO a napětí SoC“.

Na situaci již reagovali i další výrobci základních desek. Například MSI prohlásila, že nejnovější aktualizací BIOSu na žádost AMD blokuje možnost zvýšit napětí procesoru. De facto stejný krok pak učinil i GIGABYTE.

Pokud jste majiteli procesoru AMD Ryzen 7000X3D, doporučujeme vám sledovat informace od výrobce své základní desky a aktualizovat BIOS na nejnovější verzi, v níž už mohou být chyby opraveny a žádné problémy s CPU by se objevovat neměly. Také apelujeme, abyste se vyvarovali přetaktování a jakékoliv manipulaci s napětím.