AMD ohlásilo během lednového veletrhu CES 2023 procesory Ryzen 7000X3D, které jsou díky zvýšené kapacitě cache cílené především na hráče, jelikož poskytují výrazně vyšší výkon ve videohrách než běžné procesory. Technologie 3D V-Cache s sebou ale nese i určité nevýhody. Postupně se začínají objevovat případy, kdy se uživatelům jejich procesor tohoto typu postavený na architektuře Zen 4 usmažil a poškodil i základní desku.

Něco takového se stalo uživateli Redditu vystupujícímu pod přezdívkou Speedrookie, na což upozornil server WCCFTECH. Jeho příspěvek na platformě doslova vybouchl a stal se velice populárním, celá situace se navíc dostala do rukou AMD i výrobce základní desky (tím byl ASUS).

3D V-CACHE A BEZPEČNOST

Ještě před tím, než si popíšeme celý případ, je ale důležité zmínit několik důležitých informací. 3D V-Cache má poměrně nestálou povahu a je docela náchylná na poškození při vyšších teplotách a napětích. Ryzen 7800X3D navíc disponuje pouze jedním CCD, což je přesně důvod, proč nebylo možné udržet frekvence na vyšších hodnotách.

Kdyby disponoval dvěma, stejně jako dvojice dražších procesorů s 3D V-Cache, bylo by možné umístit přídavnou cache pouze na jedno CCD, zatímco jádra v tom druhém by mohla pracovat na vyšších taktech a přitom by to nebylo nebezpečné. Vysoké frekvence na CCD, kde je 3D V-Cache, zkrátka a jednoduše nejsou úplně ideální, jelikož hrozí nenávratné poškození procesoru.

Pro bezpečnost 3D V-Cache je například stažena hodnota Tjmax, tedy maximální teplota, které může procesor dosáhnout, aby pro svou bezpečnost nesnižoval výkon. Zatímco u běžné řady Ryzen 7000X je na 95 °C, u Ryzen 7000X3D je na 89 °C. Z výše zmíněných důvodů tedy není dobré procesory s 3D V-Cache přetaktovávat.

ZPÁTKY K PŘÍPADU...

Když už tedy zhruba víme, jaká rizika jsou spjata s 3D V-Cache, můžeme se vrátit k samotnému případu. Uživatel Speedrookie zveřejnil na Redditu příspěvek, kde stroze uvádí, že jeho Ryzen 7800X3D zabil nejen sám sebe, ale také základní desku ASUS ROG STRIX X670-E. Z přiložené fotografie je patrné poškození pinů na patici a ve stejné oblasti také padů procesoru jako takového, kde se vytvořila boule o nemalé velikosti.

Prvně se Speedrookie neposkytl detailní informace o tom, zda procesor přetaktovával a jaké nastavení případně použil, ale o dva dny později přidal na Reddit aktualizaci, kde vše popisuje do podrobna. Hovoří také o spojení se společnostmi ASUS a AMD.

„AMD zareagovalo rychle a poskytlo lístek se zaplacenou dopravou pro reklamaci. O něco později se mi ozval také ASUS, který rovněž nabídl výměnu,“ uvádí Speedrookie. „Společnosti AMD i ASUS odvedly fantastickou práci ve snaze to napravit. V tomto případě soucítím s AMD a ASUSem, protože si vyžádali, aby jim byly díly zaslány. Bylo by dobré, kdyby je dostali jako první, aby mohli rychleji poskytnout oficiální řešení,“ pokračuje.

Speedrookie popisuje situaci detailněji ve svém příspěvku, ale ve zkratce lze říct, že procesor běžel na základní desce non-stop od 16. dubna tohoto roku. Nebyl přetaktován a uživatel použil jenom profil EXPO 1 pro přetaktování operační paměti. Nezaznamenal dokonce žádné problémy s teplotou ani výkonem, jenže jak se jednoho dne vrátil domů, spatřil na základní desce chybový kód 00, který označuje chybějící procesor. AIO chlazení prý bylo po odstranění pekelně horké a Speedrookie tedy spekuluje, že teplo způsobilo zkrat.

V poslední odrážce zmiňuje poměrně důležitý fakt, kterým je, že se pokusil aktualizovat BIOS na novější verzi, která má zlepšit stabilitu a výkon procesorů Ryzen 7000X3D. Kvůli problémům s AMD EXPO se ale vrátil zpátky na starší verzi. Je tedy možné, že kdyby na novější verzi zůstal, procesor se neusmaží. Jedná se ale o pouhou spekulaci.

Speedrookie v další aktualizaci příspěvku uvádí, že komunikoval se zástupcem společnosti ASUS, který mu sdělil, že se na procesor technicky neposkytuje záruka kvůli použití EXPO. Postižený však vysvětluje, že tuto možnost vždy považoval za ověřené/schválené nastavení paměti, nikoliv vyloženě přetaktování.

Na závěr Speedrookie ostatním uživatelům doporučuje, aby aktualizovali BIOS na nejnovější verzi a prozatím nepoužívali EXPO, dokud nebude zajištěno, že vše funguje tak, jak správně má.

NESTALO SE TO POPRVÉ

Na závěr je dobré zmínit, že se nejedná o první případ, kdy se usmažil procesor Ryzen 7000X s 3D V-Cache. Pozoruhodné rovněž je, že kombinace poškozený procesor tohoto typu a základní deska od ASUSu byla viděna už několikrát, například u YouTubera Der8auera, který zkrátka vytlačil napětí moc vysoko. Podobné problémy popisuje i řada dalších uživatelů Redditu, například tento.