Vypadá to, že jak Nvidia, tak AMD mají docela smůlu na problémovost grafických karet nové generace. Zatímco první výrobce náležitě nevyřešil vážnou závadu napájecích adaptérů 12VHPWR, které se tavily, a to zejména u modelu RTX 4090, druhému zmíněnému se zase nevyvedly odpařovací komory u některých vlajkových modelů Radeon RX 7900 XT/XTX. Nyní však AMD musí řešit další komplikace, a to s nejnovějším přírůstkem do rodiny RDNA 3.

AMD tento týden uvedlo první mainstreamový model, Radeon RX 7600, který u nás začíná lehce nad sedmi tisíci korunami. Firma jej vydává i v referenčním provedení MBA, které si sama vyrábí, u něhož recenzenti přišli na problém s napájecími kabely. Konkrétně do něj nepasují některé 6+2pinové kabely, které jsou dodávány se zdrojem.

Na problém upozornil server TechPowerUP a také známý redaktor a hardwarový expert Igor Wallossek přes svůj web Igor's LAB. Podle prvního zdroje se chyba vyskytla zhruba u 20 % kabelů, jež se nachází v jeho testovací laboratoři. Po několika minutách zkoumání se mu údajně povedlo zjistit, že je chyba v backplatu, který do oblasti konektoru zasahuje příliš.

„Vzhledem k tomu, jak jsou některé 6+2pinové kabely navrženy, nepasují, protože je na nich plastový okraj, který se dotýká zadní desky, takže spojení nelze správně provést. S některými jinými kabely v mých laboratořích není problém - ty nemají vyvýšený okraj. Týká se to zhruba 20 % kabelů, které zde mám. Jedná se zjevně o problém AMD – u žádné jiné karty jsem se s ním dosud nesetkal,“ píše W1zzard ze serveru TechPowerUP, jenž model recenzoval.

AMD už se k problematice vyjádřilo a serveru TechPowerUP poskytlo následující komentář:

Jsme velmi potěšeni množstvím karet Radeon RX 7600, které jsou celosvětově k dispozici u našich partnerů AIB. Očekáváme, že referenční karty RX 7600 budou k dispozici během následujících týdnů s designem, který pojme všechny napájecí kabely.“

Žádný model disponující touto závadou se tedy nedostane k zákazníkům.

Na závěr upozorňujeme, že kdybyste se setkali s jakýmkoliv podobným problémem i vy sami, opravdu dbejte na to, aby kabel v grafické kartě seděl perfektně. Pakliže by nebyl připojen správně, hrozí podobná situace jako u RTX 4090. Raději si tedy opatřete kabel nový, než abyste využívali ten, který nelze do konektoru pořádně zasunout.