Těsně před vydáním grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070 firma AMD hlásala, jak je důležitá vysoká kapacita VRAM. A v tomto měla samozřejmě pravdu. Moderní AAA tituly s propracovanými vizuály si totiž při hraní s vysokým rozlišením na paměti vaší grafiky rády smlsnou, a tudíž je při koupi nové karty nutné dobře zvážit, do kterého modelu půjdete. Červený tým nyní na důležitost VRAM znovu upozorňuje a připomíná, že nabízí grafiky s kapacitnější pamětí a nižší cenovkou než Nvidia.

Srovnání modelů obou týmů, které se točí právě kolem ceny a kapacity paměti, zveřejnil na Twitteru Sasa Marinkovic, hlavní ředitel herního marketingu ve společnosti AMD. V příspěvku naráží na fakt, že 16GB grafické karty od AMD začínají už na 499 dolarech, zatímco ty od Nvidie na 1 199 dolarech.

Všimnout si můžete, že červený tým aktuálně nabízí model Radeon RX 6800 se 16GB pamětí za 499 dolarů, zatímco Nvidia prodává zhruba srovnatelnou kartu RTX 3070 s dvakrát menší pamětí o 50 dolarů dráž. Pokud byste chtěli stejnou kapacitu VRAM, ale ještě o něco silnější grafický čip, je vhodné pokukovat po Radeon RX 6800 XT s cenovkou 579 dolarů, která si v testech víceméně vyměňuje střely s dražším a novějším modelem RTX 4070 nebo ještě cenově náročnější RTX 3070 Ti.

Vynikající poměr cena : VRAM najdeme ale i v dražším segmentu. Oba vlajkové modely, jež využívají architekturu RDNA 3, disponují minimálně 20GB pamětí. Pokud byste však chtěli takovou kapacitu od Nvidie, jediná možnost je zainvestovat do modelu RTX 4090, který je sice výrazně výkonnější, ale také o více než polovinu dražší než RX 7900 XTX.

Jak ale správně v komentářích pod twitterovým příspěvkem upozornil uživatel Brandon Evans, koruna v pomyslném žebříčku karet s nejlepším poměrem cena : VRAM jednoznačně náleží 16GB modelu grafické karty Intel Arc A770, která je ve Spojených státech dostupná za cenu okolo 350 dolarů.