Společnost AMD na konferenci Computex 2022 představila procesory Ryzen 7000. O nich už z minulých úniků a informací víme, že budou postaveny na 5nm technologii a architektuře Zen 4. Nyní se ale dozvídáme ještě zajímavější údaje a pro Intel to v některých ohledech vypadá bledě.

Výsledky ve hrách jsou zatím úžasné. AMD se podařilo dosáhnout maximálního taktu 5,5 GHz v titulu Ghostwire: Tokyo. Čip konkurenčního Intelu, konkrétně vlajková loď Core i9-12900KS, toho dosáhne se šílenou 250W spotřebou.

Tímto AMD dokazuje, že má v souboji proti Intelu na poli procesorů veliké šance. Ještě vyššího výkonu by mohli uživatelé dosáhnout při používání na špičkových základních deskách X670 nebo X670E, jež jsou pro extrémní přetaktování jako dělané. Použito přitom bude nového socketu AM5.

Zásadní je ale ještě jedna věc. V porovnání s Core i9-12900KS by měly nové procesory Ryzen 7000 nabídnout až o 31 % vyšší výkon. To se ale týče tvůrců, kupříkladu střihačů nebo grafiků. Zen 4 čipy ale disponují o dost vyšším počtem vláken (32 proti 24), z čehož vyplývá, že lepší výkon můžeme očekávat při používání snad kterýchkoli služeb na počítači.

CO VÍME O RYZEN 7000 RAPHAEL?

Už na začátku měsíce jsme měli dostupné plány AMD s procesory Ryzen 7000. Figurovala v nich kódová označení jako Dragon Range nebo Phoenix. Mimo to zde zazněl i název Raphael, na který se zaměříme. Jedná se o desktopové čipy, o nichž společnost odhalila další zajímavé informace.

Procesory Raphael by měly být určené především hráčům. Ohromí už samotná čísla – 16 jader a 32 vláken spolu s taktem nad 5 GHz. Spotřeba se přitom bude zřejmě pohybovat mezi 105–120 W. AMD tvrdí, že stolní počítače s novými procesory s architekturou Zen 4 nabídnou více než 15 % nárůst jednovláknového výkonu oproti starším CPU se Zen 3.

Současné chladiče procesorů budou s Raphaelem plně kompatibilní, což je pozitivní pro uživatele, kteří budou zvažovat upgrade. A kdy se jich dočkáme? Společnost tvrdí, že nové procesory dorazí na podzim letošního roku, to znamená, že nejdříve v září.