Vypadá jako běžná myš, kterých najdete v nabídce každého e-shopu s herním příslušenstvím desítky. Ve skutečnosti se ale pod nenápadnou plastovou skořápkou skrývá unikátní „hybrid“, přesněji kombinace herní myši a přenosného disku

Koncept herní myši se zabudovaným SSD představila společnost ADATA, která je známá především jako výrobce pevných a flash disků, paměťových karet a operačních pamětí. Prototyp myši byl představen pod značkou XPG, která se zaměřuje na hráče. Zda u prototypu taky zůstane, nebo půjde do sériové výroby, o tom mohou rozhodnout reakce návštěvníků veletrhu CES 2022, kde ADATA novinku představí.

Je to celkem zajímavý nápad. Počítačové myši jsou z věší části duté, tak proč prostor nějak rozumně nevyužít? Připojení přes kabel (s USB-C koncovkou) navíc poskytuje dostatečně rychlé datové přenosy.

Stávající prototyp má zabudované SSD s kapacitou 1 TB a rychlostí čtení 985 MB/s. Díky tomu si podle ADATA můžete nosit svoji herní knihovnu všude s sebou. Tisková zpráva zmiňuje i jakýsi herní launcher, který by měl usnadnit přenášení her mezi počítači. Neupřesňuje ale, jak funguje. Samozřejmostí je pak integrace do ekosystému XPG Prime, který se stará o nastavení a ovládání RGB světel, programování tlačítek a podobné, u herních periferií již běžné funkce.

Myš XPG Vault je jen jedním z mnoha zařízení, které ADATA hodlá v lednu na CES 2022 představit. Návštěvníci stánku si budou moci prohlédnout také nové PCIe 5.0 SSD, DDR5 paměti Lancer a Caster s 6000 MT/s, respektive 7000 MT/s, nové Gold a Platinum zdroje s výkonem až 1300 W, prototyp ATX šasi Battlecruiser, AiO vodní chlazení Levante, herní notebooky, bezdrátovou herní myš XPG Alpha a další produkty.