Nvidia GeForce RTX 4090 je aktuálně nejvýkonnější desktopovou grafickou kartou, která je cílena na ty nejnáročnější hráče a tvůrce obsahu. Poradit si dokáže nejen s moderními videohrami spuštěnými s vysokým grafickým nastavením a ray-tracingem, ale problémy jí nezpůsobuje ani práce s 3D obsahem nebo renderování videa. Proč by se tedy kombinovala s ještě jednou, výrazně pomalejší kartou?

Tuto absurdní otázku nepokládám jenom tak z legrace. Japonský internetový obchod NTT-X totiž vymyslel geniální plán, kterým se chce patrně zbavit modelů Intel Arc A750, aktuální vlajkové lodě z dílny modrého týmu určené pro hráče. Nabídne je totiž jako dárek prvním pěti šťastlivcům, kteří si stihnou pořídit poměrně populární grafickou kartu ASUS GeForce RTX 4090 TUF GAMING OC.

NTT-X nabízí tento model za 314 460 japonských jenů, což v přepočtu představuje asi 49 800 Kč. Ačkoliv se této částce Američané diví, u nás je to de facto standard, protože stejnou grafiku lze u tuzemských prodejců získat jen zhruba o 900 Kč levněji, a to bez Intel Arc A750 k tomu.

Pro spoustu uživatelů ale dárek vůbec nedává smysl. RTX 4090 si pořídí hlavně opravdoví nadšenci, kteří Arc A750, jež je oproti vlajkovému modelu od Nvidie prakticky střední třída, skoro nevyužijí. Samozřejmě se nabízí myšlenky typu věnování někomu z rodiny, vystavení nebo používání pro zábavu, ale je otázka, pro kolik ze zájemců to bude skutečně relevantní.

Navíc není vůbec jasné, zda se k někomu karta ve finále dostane. Je totiž docela reálné, že se nabídka zlíbí scalperům, kteří nasadí software a skoupí daný model RTX 4090 dříve, než si běžný zájemce stihne škrtnout. Pokud si tedy budou věřit v tom, že RTX 4090 následně prodají.

Dříve byly počítače s více grafickými kartami oblíbené například u streamerů, a to kvůli možnosti rozložit proces enkódování videa a vykreslování herního obsahu na dva různé procesory, což šetřilo výkon. RTX 4090 je ale tak silná, že si poradí s oběma úlohami zaráz, a navíc díky dvojici NVENC enkodérů osmé generace pracuje daleko efektivněji.