Za několik málo měsíců to bude druhý rok, co můžeme na našich počítačích veřejně vlastnit Windows 11. Zatím poslední verzi slavného operačního systému, která přišla po té desáté, která měla být vůbec poslední. To zrovna moc nevyšlo. Windows 11 je ale přece jenom oproti předchozí verzi poměrně dobrým vylepšením, i když nejde pro většinu lidí o něco naprosto zásadního. O těch zcela největších věcech jsme již na Techfeedu měli video. Co nás ale zajímá tentokrát jsou spíše věci, které nás na novém Windowsu spíše štvou, nebo nám přijdou naprosto zbytečné.

NEKONZISTENTNÍ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ

Dobře, na první pohled vypadá Windows 11 pěkně. I jeho předešlé verze až na nějaké výjimky vypadaly – a všichni moc dobře víme, že mluvíme o nechvalně proslulém dlaždicovém menu. Jenže jakmile začnete v operačním systému provádět systémové operace, lehce se začne všechno rozbíjet. Najednou si všimnete, že jedno menu nabízí jeden styl, druhé menu sleduje úplně jiné rozložení, třetí nabízí kompletně jinou grafiku a prostě máte pocit, jak kdyby na každé části nastavení pracovali úplně jiní lidé, kteří se nedokáží shodnout, jak mají vlastně kontextové nabídky vypadat. A my to musíme nějak přežít.

ZBYTEČNĚ MOC PROKLIKÁVÁNÍ V KONTEXTOVÝCH NABÍDKÁCH

Jedna další věc s tímto spojená je občas přehnaná nutnost vlézt do jednoho menu, abychom se dostali do dalšího, do něhož potřebujeme. Kámen úrazu a zároveň skvělý příklad je třeba nabídka při podržení pravého tlačítka myši na nějaký soubor, plochu a podobně. To je doménou Windowsu už odnepaměti. Ale proč nám to nejdříve nabídne jednou část možností a musíme rozkliknout nabídku pro rozšířené možnosti, než se dostaneme k tomu, co pravděpodobně budeme potřebovat spíš?

RYCHLÉ MENU V PRAVÉM ROHU

Úplně obdobně je na tom třeba rychlá nabídka vpravo dole. Je docela užitečná, i když hodně situační. Ale obzvlášť je tam možnost vypnout a zapnout Wi-Fi a Bluetooth. U Wi-Fi navíc můžete nastavit, na jakou síť se připojit. Ale proč nejde hned kliknout na nastavení Bluetooth? Proč na to musíme kliknout pravým a odtamtud přejít do separátního nastavení, odkud teprve můžeme něco měnit? To také nechápeme. Přitom je to tak základní věc. Naštěstí v insider programu je toto vyřešené již od letošního února, tak se snad dočkáme na podzim ve velké aktualizaci?

SMĚŠOVAČ HLASITOSTI

Teď se ale možná dostáváme k jedné věci, pro kterou prostě nemáme pochopení. Ani ostatní věci v našem výběru podle nás moc velký smysl nedávají, ale pokud někdo ví, tak bychom rádi věděli v komentářích odpověď na jednoduchou otázku. Proč. Zmizel. Směšovač. Hlasitosti? Ano, my víme, že se nyní nachází v tzv. Game Baru, který lze jednoduše otevřít pomocí zkratky Windows-G, ale proč se směšovač nenachází stále i vpravo dole?

ČAS NA DRUHÉM MONITORU

Ale dobrý, trochu si oddychneme a dáme si chvilku čas na odpočinek. Škoda jen, že tak napůl a jen na jedné obrazovce. Protože další věc, která nás na Windows 11 štve, je zobrazení času. Nachází se vpravo dole jako vždy, to je skvělé, ale teprve donedávna se čas zobrazoval jenom na liště hlavní obrazovky. Pokud jste tak třeba hráli nějakou hru nebo měli cokoliv jiného spuštěného přes plnou obrazovku, čas jste se prostě nemohli dozvědět jednoduchým kouknutím na druhý monitor. Tohle naštěstí už bylo opraveno, ale moc to nevysvětluje, proč na čas na druhé obrazovce nejde kliknout. A už vůbec ne to, proč po kliknutí na primární obrazovce nejsou vidět vteřiny jako kdysi. Ano, je to hodně situační věc, ale upřímně – vadilo někomu, že to tam bylo?

APLIKACE XBOX

My doufáme, že ne. Ale co vadí asi všem, je aplikace Xbox. A ani netušíme, kde s touhle hrůzou začít. Obzvlášť v kombinaci s Microsoft Storem se jedná o pomalou, nepřehlednou, sotva funkční aplikaci, kterou jste donuceni alespoň částečně používat třeba kvůli Xbox Game Passu. Microsoft dělá spoustu věcí dobře, o tom žádná, ale Xbox aplikace, která je v na první pohled dezolátním stavu už několik let, vážně není jedna z nich. Ještě když k tomu musíte půlku věcí updatovat přes Microsoft Store, který taky fakt nemáme rádi.

WIDGETY

A poslední věci na našem seznamu jsou widgety. Pamatujete si je ještě? Víte vůbec, že ve Windowsu stále jsou? Nebo ještě lépe – používá je vůbec někdo? Jejich funkčnosti a využití ve výjimečných situacích odporovat nemůžeme, ale kdyby vlastně ze systému úplně zmizely, tak si toho nejspíš ani nevšimneme. Což také o něčem vypovídá. Microsoft má teď však dát k widgetům přístup i vývojářům třetích stran, takže by v budoucnu snad mohly být trochu praktičtější.

Souhlasíte s naším seznamem? Napište nám do komentářů věc, která štve vás.