Windows 10 měl být poslední verzí Windowsů. Microsoft nicméně nedostál svému slovu a přináší nám Windows 11. Přestože tato nová verze působí spíše jako něco, co by mohlo být pouze updatem pro desítky, ve skutečnosti najdeme změn mnohem více, než se může na první pohled zdát. Jinak nebojte, pokud máte Windows 10, na jedenáctky budete moci přejít zdarma. Teď už se ale pojďme podívat právě na ty novinky, které nás zaujaly nejvíce. 

PODPORA ANDROID APLIKACÍ

Velká vylepšení dostává Microsoft Store, ten, ani jeho předchůdci, se totiž nikdy mezi uživateli systému nerozšířil. Ten, který ale přijde společně s Windows 11, by mohl tuto dosud nepřekonanou hranici konečně zdolat.

Nový Microsoft Store totiž nabídne i spouštění androidových aplikací bez potřeby emulátoru jako třeba BlueStacks. Po stažení si jejich ikony budete moct na ploše poskládat stejně jako u Windows aplikací.

Spouštění androidových aplikací je nicméně trochu komplexnější než Microsoft dává na první pohled najevo. Tuto funkci totiž umožňuje technologie „Intel Bridge“ a nečekané partnerství s Amazonem. Ve skutečnosti si tak nestahujete aplikace, které najdete na Google Play Store, ale ty, které se nacházejí na Amazon Appstore. Mnoho aplikací sice nechybí, ale nenajdete zde úplně všechny. Navíc se vám při instalaci první aplikace Androidu na Windows nejdříve stáhne právě zmiňovaný Amazon Appstore... no prostě je v tom bordel.

Aby svůj obchod s aplikacemi Microsoft ale pořádně „nakopnul“, nabídne vývojářům 100% podíl na příjmech, pokud využijí vlastní platební bránu. Pozor, to ale neplatí pro hry. Při využití platební brány Microsoftu si firma bere 15 % u aplikací a 12 % u her. U běžných obchodů je to 30 %.

ROZLOŽENÍ OKEN NA EXTERNÍCH MONITORECH

Jestli často používáte notebook a externí monitor, určitě víte, že když monitor využíváte a odpojíte ho, otevřená okna se vám náhodně rozhází na obrazovku vašeho notebooku a příště je musíte na externí monitor umístit znovu. Tomu tak nově už ale nebude. Windows 11 si totiž zapamatuje rozložení oken a až příště monitor připojíte, vrátí je tam, kde byly. Toto funguje i s více monitory, takže se nemusíte omezovat.

ROZMÍSTĚNÍ OKEN NA PLOŠE A SKUPINY APLIKACÍ

Vylepšení dostane i rozmisťování aplikací na ploše. Už teď můžete jednoduše zmenšit okna tak, aby zabíraly půlku nebo čtvrtku obrazovky, nicméně nyní vám Windows dá ještě více kontroly. Typů rozmístění bude ještě více a budou jednodušeji dostupné. Lze tak nově rozdělit plochu na tři sloupce a dokonce na sloupce o různých šířkách. Jak Microsoft říká, nikdo jiný vás nenechá takto dobře pracovat s tolika okny... tedy nejspíš pokud neznáte Linux, na ten asi zapomněli.

Takovou třešničkou navrch je pak seskupování aplikací. Pokud si okna na ploše rozložíte, Windows je ve vašem taskbaru dá do skupiny a kliknutím pak otevřete tuto skupinu celou najednou. Je to prostě další skvělý nástroj pro multitasking. Hlavně pokud máte jen jeden monitor a spoustu práce.

MODERNÍ REDESIGN

Vzhled je vždy důležitý a společnosti dělají změny, i když to třeba ani není vysloveně potřeba, jenom aby chytly naši pozornost. No a u systému je vzhled přece jen to první, co na svém počítači uvidíte. Microsoft si je důležitosti vzhledu vědom, a tak ho výrazně modernizuje.

Na první pohled si můžete všimnout hlavního panelu, který je teď v základu světlý a připnutý ke středu obrazovky. I když samozřejmě můžete zapnout tmavý režim a vrátit zarovnání hlavního panelu doleva, stejně jako to máme teď na Windows 10. Mezi různými barevnými schématy pak budete moci také rychle přepínat.

Po rozkliknutí ikony systému se rozbalí zcela nová nabídka start, která je mnohem čistší, jednodušší a takzvané „tily“ z nabídky Windows 10, které jsme snad všichni použili maximálně jednou, jsou vyměněny za mnohem užitečnější výběr aplikací, kam si můžete ty důležité i připnout. 

A samozřejmě, zaoblené rohy. Ty jsou novinkou napříč celým systémem Windows 11 a jsou jedním z hlavních důvodů, proč nový vzhled vypadá tak moderně. Dalším důvodem je větší zaměření na jakýsi skleněný design, o který se Microsoft snaží už od dob Windows Vista. A taky samozřejmě nové ikonky.

AUTO HDR A DIRECTSTORAGE

Abychom to vzali i z pohledu hráčů, tak Windows 11 nabídne Auto HDR, jež automaticky přidá výhody vysokého dynamického rozsahu do všech her založených na DirectX 11 (nebo vyšším) a navržených v SDR. Stejnou technologii používají konzole Xbox Series X/S. Pokud tak bude tato technologie fungovat dobře, dočkáme se větších detailů ve tmavých a světlých místech. I ve starších hrách.

Těšit se můžeme dokonce na podporu DirectStorage, které se nachází také v konzolích Xbox Series X a S. Pokud si tak pořídíte NVMe SSD, kompatibilní procesor a základní desku, budete si moci zásadně snížit dobu načítání her. DirectStorage totiž načítá obsah přímo do paměti grafické karty, čímž se sníží zatížení procesoru a výrazně zkrátí čekací doba.

Zatím se to může zdát jako nepotřebná maličkost pro těch pár, co si mohou dovolit zainvestovat. V budoucnu bychom se nicméně mohli dočkat her, které tuto funkci budou využívat naplno a bez ní si je třeba ani nezahrajete. Podobně jako to dělá například Ratchet & Clank: Rift Apart na PS5. Tyto časy jsou nicméně ještě daleko a hlavní je, že je na ně Windows 11 připraven.

MENŠÍ AKTUALIZACE A LEPŠÍ OPTIMALIZACE

Microsoft také zmínil, že Windows 11 bude rychlejší a energeticky efektivnější, což mimo jiné prodlouží výdrž baterky u notebooků. K tomu všemu prý budou aktualizace o 40 % menší než na desítkách.

Obě tyto věci od nového operačního systému asi všichni očekáváme a dost možná to je i jeden z důvodů, proč Windows 11 musí být samostatnou novou verzí a ne jen updatem.

Windows 11 toho samozřejmě nabízí mnohem více. Ať už to jsou widgety, zabudované a vylepšené Microsoft Teams nebo redesignované aplikace. Toto bylo však šest novinek, které se nám osobně líbily nejvíce. Jestli naopak něco zaujalo vás, dejte nám to vědět do komentářů.