Už v září/septemberi se nejspíš dočkáme nové řady procesorů od AMD, alespoň to píše web DigiTimes. Jednat se má o řadu Ryzen 7000, která bude postavená na relativně nové 5nm architektuře. Doprovázet ji bude platforma AM5. Ta procesorům přinese ještě větší řadu funkcí než její předchůdci.

Nové řady procesorů si vždy vyslouží pozornost veřejnosti, zprávy ohledně řady Ryzen 7000 tak vyhlížíme už nějakou dobu. Vyhlíženou novinku dělá ještě zajímavější zcela nová technologie stavby jader procesoru. Zen 4 využije 5nm výrobního procesu.

Přijít má také platforma AM5. Jde prakticky o standard, který musí základní desky kompatibilní s novými procesory splňovat. Novinka výrobcům desek nabídne možnost využití PCle páté generace, operační DDR5 paměti a mnoho dalšího.

Zdroje DigiTimes představení určují na září/september podle údajů od interních zdrojů z AMD. Dalších informací bychom se mohli dočkat ještě dříve než za ony čtyři měsíce, už 23. 5. totiž přijde konference Computex 2022, která bude nejspíš velkou ukázkou architektury Zen 4.

Právě na konferenci Computex budeme mít také nejspíš možnost zjistit více informací o platformě AM5. Někteří výrobci už totiž dokonce dostali zelenou na představení jejich prvních desek s její podporou; zatím tedy jen v prototypových stádiích.

Více o jednotlivých modelech nové řady se dozvíte zde.