Vědci vytvořili technologií „5D“ úložiště, která s pomocí vysokofrekvenčních laserů umožňuje na disk o velikosti CD dostat 500 TB dat, tedy asi tisíckrát více, než HDD.

Samotný typ úložiště ale není novinkou, u této zprávy jde spíše o nevídaně rychlé zapisování dat, díky němuž by taková zařízení mohla najít reálné využití třeba při archivaci.

Technologie využívá tři vrstvy nanoteček, data pak ukládají jejich různou orientací, velikostí a pozicí ve třech dimenzích. To dohromady dává těch zmíněných pět dimenzí.

Data jsou pak čtena s pomocí mikroskopu a polarizátoru.

Přečtěte si také: Jste fanoušci Prince z Persie? Kupte si disk od Samsungu a získejte herní titul The Lost Crown

Podobné disky dosud nebyly příliš praktické, rychlosti zápisu byly totiž až příliš dlouhé, jsou ale skvělé pro opravdu dlouhodobá uložení. Vydrží totiž až 1 000 °C a za pokojové teploty bez degradace 13,8 miliardy let.

Problém rychlosti zápisu vědci překonali s femtosekundovým laserem s rychlým obnovováním, ten umožňuje soustředit mnoho energie do jednoho bodu. Ve skle několika slabšími pulzy vytvoří miniaturní struktury, vylepšující jeden silnější puls, který onu „tečku“ do disku zapíše. Pamatujte, že tohle je až příliš zjednodušené vysvětlení.

Tato technika prý minimalizovala teplotní poškození problémové pro podobné přístupy.

Zmíněným způsobem vědci na disk o velikosti CD vepsali 5 GB textových dat s téměř 100% přesností čtení. S koncentrací, jíž tato metoda nabízí, by se na ten stejný disk vešlo 500 TB dat. Dosáhli rychlosti vepisování 230 KB za sekundu.

To se může zdát málo, s touto rychlostí ale při paralelním zapisování lze 500TB disk zaplnit za 60 dní, a to by pro archivační účely mohlo být víc než dost. Takové disky by mohly zachovávat třeba kód DNA člověka prakticky navždy.