V průběhu lednového technologického veletrhu CES 2023 jsme vám přinesli řadu zpráv o nově představených produktech. Jedním z nich byl i 500Hz monitor od Dellu, který byl oznámen pod jeho herní značkou Alienware, a na našem webu pochopitelně také nechyběl. Nyní má tento nadupaný kousek cenu a datum vydání.

Alienware AW2524H bude dostupný na pultech obchodů v Severní Americe už od 21. března, a to za cenu 829,99 amerického dolaru, což v přepočtu představuje zhruba 18 350 Kč bez DPH. Původně se však počítalo s daleko vyšší částkou. Jakékoliv informace o dostupnosti mimo tento kontinent ale prozatím nemáme, a tak není jasné, zda se monitor podívá i k nám do Česka.

Prakticky nejzajímavějším lákadlem tohoto monitoru je právě ona 500Hz obnovovací frekvence, která přijde vhod hlavně hráčům kompetitivních stříleček, jako je například Counter Strike: Global Offensive. Nutno ale říct, že jí lze dosáhnout pouze přetaktováním ze základní 480Hz frekvence. Třešničkou na dortu v rychlosti zobrazování je 0,5ms odezva, nicméně některé další parametry už tak slavné nejsou.

Jak se už ještě před vydáním monitoru dalo tak nějak očekávat, jeho rozlišení je pouze FullHD. To ale náročné hráče CSka, kteří mnohdy využívají naprosto obskurní rozlišení, ale zřejmě zas tak moc trápit nebude. Alienware AW2524H využívá také panel typu IPS, jehož problémem je, že pixely nejsou osvětlovány jednotlivě, a tudíž nelze dosáhnout tak věrohodných barev a tmavé černé jako v případě technologie OLED.

Obrazovka nabízí 99% pokrytí barevného gamutu sRGB a certifikaci VESA DisplayHDR 400, jež zajišťuje parádní viditelnost obrazu ze všech úhlů. Výrobce se zjevně soustředil i na designovou stránku, a tak se na zadní straně monitoru nachází svítící logo Alienware a číslovka 25 stejné barvy. Mezi těmito dvěma prvky je umístěný stojan, na kterém je pro změnu Alienware napsáno.

Pokud by monitor časem zamířil i k nám, zvažovali byste jeho koupi? Dejte nám vědět do komentářů!