Apple je společnost, která je pro širší populaci stejnou měrou geniální a revoluční jako chamtivá a kontroverzní. Applu se nedají odpustit významné inovace na poli osobních počítačů nebo chytrých telefonů. Ale stejně jako každá větší společnost, i tato za svou existenci udělala několik přešlapů nebo opravdu zvláštních rozhodnutí, kvůli kterým v očích veřejnosti vypadali její zaměstnanci, slušně řečeno, jako pěkní blbci. My se teď na několik těchto rozhodnutí podíváme a dokonce zjistíte, že většina z nich přetrvává dodnes.

MAGIC MOUSE S MAGICKÝM NABÍJENÍM

A začneme tou jedinečnou legendou, na kterou snad nadávají i ti největší Apple fanoušci. Apple Magic Mouse je vizuálně jednoduchá a pro například kancelářské potřeby vhodná myš. Nad tím, zda je třeba trochu předražená nebo má špatnou ergonomii, ale polemizovat nebudeme. V čem totiž Magic Mouse vážně nevyniká a za co si právem odnáší největší kritiku, je způsob nabíjení. To, že se nabíjí přes kabel, je samozřejmě naprosto v pořádku. To, že je to lightning kabel místo USB-C, taky ještě zkousneme. Ale to, že kabel musíte připojit na spodek myši, takže je v době nabíjení naprosto nepoužitelná, to mohl vážně vymyslet jen idiot. Omlouváme se, ale tak to prostě je.

To, že má baterie myši vydržet dlouhou dobu, je jedna věc; ale to, že když už ji potřebujete nabít, tak dostanete akorát tak glorifikované těžítko, to je vážně blbost.

REVOLUCE V OHEBNÝCH OBRAZOVKÁCH

Ale dobře, trochu to teď ohneme – chápete, ohneme – do trochu jiného směru a podíváme se na jednu starší kontroverzi. Určitě si pamatujete vydání iPhonu 6. Nová verze iPhonu byla tradičně ve všem lepší, stejně jako v možnostech ohýbání. Vlastníci si totiž velmi rychle začali stěžovat, že se jim telefon ohýbá. Kontroverze, která je dnes známá pod označením bendgate, byla takový nechtěný trn v patě společnosti Apple.

Netrvalo dlouho a proti společnosti bylo spuštěno obžalování a vyšetřování. Postupně začaly na veřejnost vycházet interní dokumenty, které poukázaly na to, že měl iPhone 6 oproti předešlé pětce přibližně 330% šanci se ohnout klidně i v kapse. A iPhone 6 Plus oproti pětce dokonce 720%. To je šílené a společnost tak právoplatně vypadala špatně. Ještě hůř ale v Applu vypadali, když lidem došlo, že se o těchto problémech dopředu vědělo. Abychom ale iPhonu nekřivdili, jednou za čas se i dnes objeví telefon, který se při testech taky ohne nebo dokonce zlomí. Ty velké značky by si však měly dávat pozor.

ŠETŘTE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – NENABÍJEJTE

Věřte nám, že to, že se i náš třetí bod týká nabíjení, je jenom shoda náhod. Nebo má Apple vážné problémy s nabíjením. Vlastně bychom se nedivili, kdyby jednou přišli s nápadem, že si po vybití budete muset celý produkt koupit znovu. Ale to odbíháme. Náš třetí bod totiž také způsobil menší poprask mezi lidmi, když Apple oznámil, že k novým telefonům nebude přibalovat nabíječku. Odůvodnění? Šetření prostředí. Pořád dostanete kabel, ale bez adaptéru do zásuvky, protože ten už všichni mají. Problém ale je, že adaptér s USB-C konektorem má doma stále docela málo lidí, takže to nebyl úplně validní argument. Každý, kdo se na věc pak dívá alespoň trochu objektivně tedy odhalí, že jde spíše o další produkt, na kterém teď Apple vydělává peníze navíc.

Ještě horší ale, že vše, co udělá Apple, je najednou prý v pořádku, takže teď nenajdeme nabíjecí adaptery ani u nových Samsungů a některých dalších značek. 

 USB-C ASI NENÍ BLESKURYCHLÉ

Něco, co se vás dotýká, pokud vlastníte téměř cokoliv od Applu z posledních let, se také týká nabíjení. Tentokrát nejde ale o to, kde se nachází port, jako spíše co do něho strkáte. Máme samozřejmě na mysli technologii Lightning od Applu. Aktuálně se používá snad jen na starší Apple produkty, iPhone, Airpody a Magic Mouse. Prakticky žádné zařízení od jiné společnosti jim nenabijete. Navíc je Lightning i zastaralý co se týče přenosových rychlostí, které jsou na úrovni USB 2 standardu. Takže pokud chcete natáčet v novém extrémně kvalitním a taky velkém ProRes formátu, budete přenášet soubory z iPhonu do počítače opravdu dlouho. 

Řešením je samozřejmě USB-C, které tady máme už několik let a aktuálně na mém stole nabíjí moji myš, powerbanku, sluchátka, telefon, druhá sluchátka a Nintendo Switch. Tenhle univerzální konektor nás vytáhl z doby, kdy všichni měli vlastní proprietární řešení nebo používali křehké Micro USB. Je to rozhodně dar z nebes, který se však Apple rozhodl nepřijmout.

Teda vlastně tak napůl. Vtipné je, že například u notebooků a tabletů Apple USB-C používá hrdě také. U sluchátek a telefonů se však bohužel ještě drží svého Lightning kabelu. A my samozřejmě chápeme proč. Apple vlastní na Lightning licenci, a tak nevydělá hromadu peněz jen prodáváním vlastních kabelů, ale napakuje se i z poplatků třetích stran. Je to geniální model na vydělávání peněz, jen nám uživatelům to moc radost nedělá.

Pro nás naštěstí tento problém snad dlouho už existovat nebude, protože Evropská unie odsouhlasila zákon, že všechny telefony budou muset mít od následujících let USB-C.

ZNÁTE IKONIČTĚJŠÍ TRIO, NEŽ JE APPLE, KABELY A NEPŘÁTELSKÉ CHOVÁNÍ KE SPOTŘEBITELI?

Pojďme se podívat na naši poslední věc v tomto výběru. Studio Display. Jedná se o nový monitor od Applu, který má být ideálním společníkem k vašemu Macu Studio. Nebudeme se však bavit o tom, že tenhle display za svou cenu vlastně není moc dobrý, je tady totiž jedna naprosto absurdní věc, která jen zdůrazňuje postavení Applu vůči neoficiálním opravám.

Kabel monitoru totiž nejde odpojit. Teda tak napůl. Asi si říkáte, co je za problém, čemu to vadí? No zaprvé je kabel samozřejmě vždycky náchylný na poškození a snadná výměna je jedna z nejzákladnějších věcí, kterou můžete jako spotřebitel udělat. Za druhé vám nemusí stačit délka a potřebovali byste delší kabel. U Studio Display ale kabel, jak už bylo řečeno, vyměnit snadno nemůžete. 

Podle oficiálních stránek totiž kabel vyndat nejde a přesně to si ze začátku mysleli i recenzenti. Ukázalo se však, že pokud za něj opravdu silně zatáhnete – ale opravdu silně, jakože se zapřete a využijete celou sílu vašeho těla – tak ano, jde odpojit. Ale poté zjistíte, že jde o docela zajímavý konektor a kabel moc snadno nenahradíte. Správný způsob, jak vyměnit kabel, je přijít do oficiální Apple pobočky, kde využijí speciální nástroj (v zásadě jde o jednoduchý mechanismus s kladkou), kterým kabel odendají a za nějakou tu tísícovku vám připevní nový.

Jde bohužel jen o další absurdní důkaz toho, že Apple nechce, aby uživatelé vyměňovali komponenty svých zařízení doma. To je ale zase celé téma, možná na někdy jindy.

A to by bylo vše. Minule si pár z vás v komentářích stěžovalo, že jsme si zasedli na Microsoft v našem Windows 11 videu, takže tentokrát jsme se podívali na Apple. Je nám samozřejmě jasné, že kontroverzí a nelogických rozhodnutí, které Apple dělá, je mnohem více, ale těchto pět nám v hlavě utkvělo nejvíce. Dejte nám klidně do komentářů vědět, jaké další věci napadají vás a možná nám i můžete doporučit, na jaký systém, společnost nebo technologii bychom se měli zaměřit v našem dalším seznamu.