Technologický velikán ASUS pokračuje s prezentacemi v rámci probíhajícího veletrhu CES 2023. Včera nám byly představeny nejnovější produkty pro hráče, jež budou vydány pod značkou Republic of Gamers, a nyní se dozvídáme o zařízeních pro tvůrce a „normální uživatele“. Jedním z hlavních lákadel jsou inovace oblasti obrazovek – odhalen byl například světově první 3D OLED displej, s nímž je možné vychutnat si pohlcující prostorové zážitky i bez speciálních brýlí

Ano, slyšíte správně. Některé notebooky budou schopny skládat odlišné obrazy pro každé oko, což povede k zobrazení autostereoskopického 3D obrazu. Využívat k tomu budou informace, které poskytne kamera sledující vaše oči. Samozřejmě to ale neznamená, že si ve Wordu budeme muset lámat hlavu s 3D písmenky při běžném psaní. ASUS slibuje, že budeme moci libovolně přepínat mezi režimem 2D a 3D. O technologii navíc společnost uvádí, že „může zcela změnit pracovní postupy tvůrců, protože ti uvidí detaily 3D objektů a efektů přímo na obrazovce, aniž by museli kontrolovat fyzické předlohy“. V důsledku toho by mohla být práce některých digitálních umělců efektivnější a méně nákladná. Tyto speciální OLED displeje budou pracovat se 120Hz obnovovací frekvencí, kontrastním poměrem 1 000 000 : 1 a pouhou 0,2ms odezvou.

A hned vám představím jedno zařízení, které bude výše popsanou technologii využívat. Je jím mobilní pracovní stanice ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604), která se pyšní rozlišením 3,2K a možností rozložení naplocho do úhlu 180°. Famózní není jenom ona displejová vymoženost, ale také výbava, kterou najdeme pod kapotou. Tahounem bude procesor 24jádrový procesor Intel Core i9-13980HX, jenž dosahuje až 5,6GHz frekvence, a grafická karta Nvidia GeForce RTX 40. řady. ASUS dále láká na až 64 GB rozšířitelné paměti a ultra rychlé úložiště.

Se 3D OLED displejem ale ještě nekončíme. ASUS totiž ukázal ještě jeden kousek, který se pyšní touto revoluční vychytávkou. Nese název ASUS Vivobook Pro 16 3D OLED (K6604) a pyšní se podobně nabušenou výbavou. Těšit se znovu můžeme na displej s rozlišením 3,2K a 120Hz obnovovací frekvencí, procesor Intel Core i9-13980HX a grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 40. Chybět nebude ani MUX Switch, jenž umožňuje přepínat mezi zapnutím/vypnutím integrované grafiky. Zase se dočkáme až 64GB RAM a také až 2TB PCIe 4.0 x4 SSD.

Nyní přichází na řadu ASUS Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ), který se už sice 3D obrazovkou pochlubit nemůže, ale zato obdržel jiný titul. Jde o dosud nejvýkonnější Zenbook, pod jehož kapotou najdeme 24jádrový procesor Intel Core i9-13905H a grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 40. ASUS slibuje parádní chlazení díky směsi z tekutého kovu, díky níž lze snížit teplotu samotného notebooku o 7 °C v režimu vysokého výkonu. ASUS Zenbook Pro 16X OLED dorazí se 32GB operační pamětí typu LPDDR5X a 120Hz dotykovým OLED displejem s poměrem stran 16:10 a rozlišením 3,2K.

ASUS dále představil dva 14palcové ZenBooky. Ten první je označen jako ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404), váží jen 1,65 kg a disponuje 120Hz OLED obrazovkou s rozlišením 2,8K a 100% pokrytím barevného gamutu DCI-P3. Použito bylo opět o něco horší CPU, pod kapotou se tentokrát nachází 14jádrový kousek Intel Core i9-13900H, od něhož se ale stále očekává, že nabídne prvotřídní výkon. Nebude chybět ani dedikovaná grafika NVIDIA GeForce RTX řady 40. Operační paměť notebooku je 16GB, ale rozšířit ji lze až na 32 GB. Svá data pak budete ukládat na 2TB SSD disk. ASUS o tomto notebooku mluví jako o „ideálním řešení pro tvorbu na cestách“, a to díky 76Wh baterii.

Druhým 14palcovým Zenbookem je Zenbook 14X OLED (UX3404), který má pod kapotou stejný procesor, ale horší grafickou kartu (GeForce RTX 3050). Od minulého modelu se liší i operační pamětí, který má být 32GB už v základu, nebo 1TB úložištěm. Rozlišení a frekvence displeje se nemění, ale zato kapacita baterie se snížila na 70 Wh.

Pracovní stanice ASUS ProArt Station PD5 (PD500TE) zase cílí spíše na profesionály. Uvnitř se totiž nachází grafická karta NVIDIA RTX A4000 se 16GB pamětí, v přípravě je ale prý i model s GPU RTX 40. Pod kapotou dále najdeme procesor Intel Core i9 13. generace, až 128 GB DDR4 paměti a výkonný ventilátor, jenž snižuje teploty CPU a GPU až o 5 °C.

Oblast počítačů na chvíli opustíme a podíváme se na zoubek monitoru Monitor ASUS ProArt Display OLED PA32DCM, který je opět určen profesionálům. Chlubí se 31,5palcovou 4K OLED obrazovkou, jejíž maximální jas činí 700 nitů. Barevné spektrum DCI-P3 je pokryto z 99 %. Uživatelé, kteří používají vícero monitorů ProArt s podporou hardwarové kalibrace, si mohou zajistit konzistentní barvy na všech obrazovkách díky centru ProArt Color Center. Pomocí něj lze současně zkalibrovat monitory, které jsou od sebe vzdáleny tisíce kilometrů. PA32DCM navíc disponuje kompaktním stojanem a luxusní povrchovou úpravou z hliníku.

ASUS ProArt Display PA279CRV je monitor vhodný pro střihače videí. Nabízí 27palcový 4K HDR panel99% pokrytím gamutu DCI-P3 a 99% Adobe RGB, port USB-C s podporou DisplayPortu a 96W napájení a menší rozměry než předchůdce, v důsledku čehož zabere na stole výrazně méně místa. K dispozici rovněž bude i 24palcový a 32palcový model.

Pamatujete si ještě na ohlášení Chromebooků určených pro cloudové hraní? Pokud ano, tak vás jistě nezaskočí, že právě takto ASUS představuje Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA). Slibuje od něj výjimečné herní zážitky a nonstop produktivitu na cestách. Zásluhu na tom určitě má 144Hz displej s rozlišením 1920x1200 a poměrem stran 16:10. Součástí výbavy je také anti-ghosting klávesnice se čtyřzónovým RGB osvětlením. Uvnitř tohoto Chromebooku pak najdeme procesor Intel Core i7 12. generace a 16GB operační paměť. Baterie údajně vydrží na jedno nabití až 10 hodin.

Dalším zařízením s ChromeOS, které je ale tentokrát cíleno i na „ne-hráče“, je ASUS Chromebox 5. Mělo by se jednat o ideálního společníka do domácností, kanceláří či škol, a to díky automatickým aktualizacím systému a přehledně uspořádaným konektorům. Chlubí se integrovanou bezdrátovou nabíječkou, jež dokáže nabíjet různá zařízení až 15W výkonem, procesorem Intel 12. generace a podporou Wi-Fi 6E.

Výkonný herní notebook ASUS TUF Gaming A16 Advantage Edition (FA617) tentokrát sází na procesor z dílny AMD, je konkrétně vybaven Ryzenem 9 postaveným na nejnovější architektuře Zen 4. Pod kapotou má mít také grafiku od AMD s nejnovější architekturou RDNA 3. Plný potenciál tohoto GPU bude možné využít díky QHD displeji s obnovovací frekvencí 240 Hz. Přehřívání komponent by nemělo hrozit díky sedmi teplovodivým trubicím, ventilátorům Arc Airflow a čtyřem ventilačním otvorům. Těšit se také můžete na až 2TB úložiště využívající SSD disk a DDR5 operační paměť s frekvencí 4 800 MHz. Třešničkami na dortu je pak už jen možnost USB-C nabíjení a podpora prostorového audia Dolby Atmos.

Dalšími novinkami, jež doplňují katalog s notebooky TUF Gaming, jsou kousky F15/17 a A15/17. Modely F používají procesor Intel Core i9-13900H, zatímco notebooky A potěší fanoušky AMD procesorem Ryzen 9 nejnovější generace. Notebooky jsou vybavené grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 40 a displejem o rozlišení 1440p.

ASUS představil také vysokorychlostní třípásmový Wi-Fi 6 router pojmenovaný ASUS ExpertWiFi EBM68. Slíben je vysokorychlostní standard zabezpečení a podle výrobce se jedná o komplexní řešení pro sítě malých a středních firem. Minimalistický bílý design z něj navíc dělá ideálního společníka do novodobě zařízené kanceláře. Rychlost přenosu dat dosahuje až 7 800 Mb/s a 160MHz kanály v 5GHz pásmu zajišťují lepší účinnost a propustnost. Snadné nastavení bez komplikací zajišťuje mobilní aplikace ASUS Router.

V neposlední řadě byly představeny mini počítače ASUS ExpertCenter PN64-E1 a ExpertCenter PN42, které lze snadno rozebrat a provést upgrade komponent. První jmenovaný kousek disponuje mobilním procesorem od Intelu, který doprovází operační paměť typu DDR5, SSD disk PCIe 4.0 x4 a podpora technologie Wi-Fi 6E, což z něj dělá zařízení vhodné pro všechny, jež chtějí parádní výkon v malém těle. ExpertCenter PN42 pak využívá procesory Intel řady N, které mají nízkou spotřebu, využívají pouze efektivní jádra a jsou dělané na práci s méně náročnými aplikacemi.

Tímto jsme se dostali na konec. Který z produktů vás zaujal nejvíce?