Vláda Spojených států amerických nedávno odhalila plán na zákaz používání čínského softwaru a vybraného hardwaru v připojených vozidlech prodávaných na americkém trhu. Tento krok je prezentován jako nezbytné opatření pro posílení národní bezpečnosti, přičemž se varuje před možným zneužitím těchto technologií pro sledování či sabotáž v rámci dodavatelských řetězců, které by mohly ohrozit stabilitu Spojených států.

Podobné obavy vedly k nedávnému zákazu telekomunikačních zařízení od čínských firem jako Huawei a ZTE, kde se objevily důkazy o jejich zapojení do sledovacích aktivit. Stejná logika nyní stojí i za zákazem softwaru a hardwaru v automobilech. Obavy, že Čína by mohla zneužít tyto technologie k narušení bezpečnosti Spojených států, jsou totiž na talíři.

Nové omezení se týká nejen softwarových řešení, ale také jakéhokoli hardwaru, který umožňuje připojení vozidel k vnějším sítím, včetně technologií jako Bluetooth, mobilní sítě, Wi-Fi či satelitní komunikace. Do této kategorie spadají také palubní počítače, senzory a kamery. Zákaz softwaru má vstoupit v platnost od modelového roku 2027, zatímco zákaz hardwaru by měl začít platit pro modely od roku 2030.