Podle nedávných informací zaslal mediální gigant Condé Nast, který vlastní publikace jako The New Yorker, Vogue a Wired, dopis s výzvou k ukončení činnosti AI startupu Perplexity. Dopis, zaslaný v pondělí, požaduje, aby Perplexity přestalo používat obsah z publikací Condé Nast pro své AI-generované odpovědi, a obviňuje startup z plagiátorství.

Startup Perplexity, sídlící v San Franciscu, jehož hodnota je odhadována na 3 miliardy dolarů a který má mezi svými investory fond rodiny Jeffa Bezose a společnost Nvidia, čelí kritice za nerespektování autorských práv a za využívání obsahu jiných zdrojů pro své AI-generované odpovědi.

Například vyšetřování magazínu Wired nedávno odhalilo, že startup Perplexity nerespektuje soubor robots.txt, který mohou majitelé webových stránek používat k zamezení stahování jejich obsahu. Amazon Web Services minulý měsíc zahájil vyšetřování, aby zjistil, zda Perplexity porušila pravidla týkající se webového stahování.

Generální ředitel Condé Nast, Roger Lynch, varuje, že mnoho mediálních společností může čelit finančnímu krachu, pokud soudní spory proti generativním AI společnostem nebudou rychle vyřešeny.